A világ legfontosabb folyói

A folyók a történelem előtti idők óta igazán hasznosnak bizonyultak az emberek számára a világ minden részén, hiszen a folyók ivóvízforrást biztosítják az élelmiszerek megszerzéséhez, a földterületek megtermékenyítéséhez és az áruk egyik helyről a másikra történő szállítására. A folyók szintén fontos élőhelyet jelentenek a vadon élő állatok számára, valamint fontos szerepet játszanak az esőerdők és a vizes élőhelyek ökológiájában. Most megtudhatja melyek a világ legfontosabb folyói.

A Sepik-folyó az új-guineai sziget leghosszabb folyója. A folyó a Pápua Új-Guinea központi felvidékén található és Victor Emanuel tartományból származik. A Sepik hosszúságának nagy részében a folyó szerpentin módon kering a Bismarck-tengerig. Sok más nagy folyótól eltérően a Sepiknek nincs semmilyen deltája, hanem egyenesen a tengerbe áramlik. A folyó teljes hossza 1 126 km (700 mérföld). A Sepik-folyó mentén nincsenek nagy méretű települések. A folyó kis törzsi csoportjainak elkülönítése az egyik legeredetibb és legszélesebb művészeti hagyományt eredményezte. Ez az egyik utolsó megmaradt zavartalan környezet a világon.

A Mississippi-folyó az Egyesült Államok és Észak-Amerika legnagyobb folyórendszere, és körülbelül 2320 km hosszú. A folyó az Itasca-tóból származik, és a Mexikói-öböl alatti New Orleans-nál ürül. A folyó a fő mellékfolyójával, a Missouri-folyóval együtt 31 amerikai állam egészét vagy részeit üríti. A híres Steamboats az 1820-as években lépett be a kereskedelembe. A folyón szállították a gyapotot, a fát és az ételeket is. A vasút beindulása után az 1880-as években a gőzhajó forgalma csökkent, bár az 1920-as évekig továbbra is jellemzők maradtak. A Volga Európa leghosszabb folyója és Oroszország egyik legfontosabb folyója is egyben. Oroszország 20 legnagyobb városából 11, köztük fővárosa Moszkva, a Volga vízgyűjtőjén található.


hunprobalazs