A világ legidősebb templomai

Mielőtt a legtöbb egyház létezett volna, a korai keresztények egymás házában gyűltek össze. Valójában a „templom” szót a keresztény közösség egészének leírására is használták – maga a szó görögül azt jelenti, hogy „gyülekezés”.

A 397-ből származó Mor Gabriel-kolostor a legrégebbi működő szír ortodox kolostor, amelyet a Földön találni. A Törökország délkeleti részén fekvő Tur Abdin-fennsíkon gördülő gyümölcsösök és olajfaültetvények között helyezkedik el, ez a keresztény templom és az erődszerű épólet már régóta menedékhely. A kolostor, más néven Deyrulumur, otthont és szent helyet adott a kopt szerzetesek ezreinek. A 14. században Timur Mongols megtámadta, és az 1990-es években szerzetesek százait fedezték fel az épület alatti barlangokban.

A Szent Antal-kolostor a 4. századba nyúlik vissza. Alázatos kezdete volt, mint magának Szent Antalnak. Követői kezdetben informális összejövetelen gyűltek össze, akik egy kis barlangban Gebel Al Galala Al Qibliya lábánál, Egyiptom keleti sivatagjában. Azután öt történelmi templommal, pékséggel, könyvtárral és kerttel bővült, amely a ma is látható erődített templom falain belül található. Ma a kolostorban több mint 100 szerzetes lakik, akik a sivatag elszigeteltségében a meditációt és az imát választották. A szerzetesek a templom belsejében élnek, és még mindig gyakorolják azokat a hagyományokat, amelyeket Szent Antal eredeti követői évezredekkel ezelőtt állítottak fel. Az eredeti egyházak közül többet helyreállítottak. A Szent Antal-kolostor a legrégebbi épület, és a föld ezen távoli részének meglátogatásának fő oka. A szent sír fölött épült, és egy középkori kopti falfestmény gyűjteménynek ad otthont. Ezek a templomok végtelenül érdekes történelemmel rendelkeznek, ezért ha ön is él-hal a templomokért, akkor megéri ellátogatni egy ilyen ősrégi templomhoz.


hunprobalazs