A világ legmagasabb hegyei

Sokan csak Mount Everest néven ismerik a világ legmagasabb hegyét. A Csomolungma csúcsot 1850 környékén fedeztek fel, de megmászására 1953-ig várni kellett. A 8848 méteres magasság ugyan a legnagyobb az egész bolygón, de a hegymászók nem ezt tartják a leginkább nehezen megmászhatónak.

A K2 a második legmagasabb a maga 8611 méterével, mely egyébként a legveszélyesebbként is számon tartott. Meredek oldalai és a rossz időjárási viszonyok sok halálesetért tehetőek felelőssé. A listát a 8586 méter magas Kancsendzönga folytatja, mely India és Nepál határán helyezkedik el. Mivel a hegyet a helyiek szentként tisztelik, ezért a mászók egy része a mai napig őrzi a hagyományt, miszerint a tényleges csúcstól néhány méterre megállnak. A Himalájában helyezkedik el a Lhoce a maga 8516 méterével, mely szintén sok emberéletet követelt már, köztük az egyik legjobb mászóként számon tartott JerzyKukuvzka is, aki Katmanduban egy használt kötelet vásárolt, s ez okozta vesztét. A 8462 méter magas Makalu különlegessége nem csak az, hogy a Csomolungmától mindössze 22 kilométerre található, hanem formája is, ugyanis négyoldalú piramisra emlékeztet. A tibetiek által istennőként számon tartott Cso-Oju a hatodik helyet foglalja el a sorban, és 8201 méterével szintén a nehezen megmászható hegyek közé tartozik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos sok esetben még a tapasztalat sem elegendő ahhoz, hogy sikerüljön meghódítani egy-egy csúcsot, hiszen gyakran éppen a legbanálisabb okok miatt következik be halálos baleset. Ez azonban a szenvedélyes hegymászókat nem tántorítja el attól, hogy veszélyes, ám sok esetben annál gyönyörűbb sportjuknak hódoljanak. A fizikum, a megfelelő tudás és tapasztalat legalább olyan fontosak a területen, mint jó helyzetfelmérés és a felismerés képessége, hogy mikor fontosabb az emberélet a vágyott csúcs elérésénél.


hunprobalazs