A világ legmélyebb pontja

Számos hegymászó próbálja meghódítani a legmagasabb csúcsokat, de talán még izgalmasabb és összetettebb feladat a világ legmélyebb pontját hódítani meg. A Mount Everest 8848 méter magas, a Mariana-árok Challenger szakadéka a világ legmélyebb pontjaként meghaladja a 10 kilométeres mélységet.

Pontosan 10994 méter mély, vagy 11034, vagy 11022, vagy 10916, még folynak a viták. Az azonban biztos, hogy rendkívül izgalmas része a bolygónknak. A Csendes-óceán délnyugati medencéjének peremén, az azonos nevű szigetcsoporttól keletre található a Mariana-árok, amely 2250 km hosszú. Két egymással ütköző óceáni kőzetlemez találkozásának vonalában alakult ki. Az alábukó lemez megolvadt, anyaga újra a felszínre nyomult, s vulkánok sorát alakította ki, létrehozva így a Mariana-szigetcsoportot is, amelynek 14 szigete közül néhányon még ma is tapasztalható a vulkáni aktivitás. 1960. január 23-án Jacques Ernest-Jean Piccard svájci mérnök és tengerkutató Don Walsh amerikai tengerésztiszttel a Trieste mélytengeri batiszkáf fedélzetén érték el először a 11034 méteres mélységet. A legnagyobb eredményüknek azt tartotta, hogy bebizonyították, van élet az árok fenekén is, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy betiltsák az atomhulladékok eltemetését az óceáni árkokban.

A Challenger-szakadék fenekén minden egyes négyzetcentiméterre 1125 kilogramm nehezedik, mégis – a nyomás és a sötétség ellenére is – igen nagy számban fordulnak elő mikrobák. A kutatókat meglepte, hogy csaknem tízszer annyi baktériumot és egyéb mikroorganizmust találtak a mintákban, mint egy közeli, alig több mint fele olyan mélységű szakadékban. Egy vizsgálat során a robot kamerái néhány rákszerű, héjas állatot is megörökítettek a fenék közelében. Tudósok szerint a mikroorganizmusok olyan enzimekkel rendelkezhetnek, amelyeknek köszönhetően képesek kibírni az ottani hatalmas nyomást. Vannak, akik már olyan eszközöket terveznek, amivel turistalátványossággá változtathatnák a Föld legmélyebb pontjait.


hunprobalazs