A világ legnagyobb tavai

A világon több száz tóról állítják, hogy valamiért a legnagyobb – akár térfogat, felület, akár rengeteg egyéb meghatározó tényező miatt, de nézzük meg, melyek is ezek a tavak.

A Great Slave Lake Kanada északnyugati területein a második legnagyobb tó, amelyet csak a Nagy-Medve tó köröz le. A 600 méternél nagyobb megdöbbentő mélységgel észak-amerikai legmélyebb tava ez. Közel 300 mérföld hosszú és több mint 100 mérföld széles, ez a Föld tizedik legnagyobb tava. Különböző városok ülnek a tó szélén. Ezek közé tartozik Yellowknife, Fort Resolution és Hay River, hogy csak néhányat említsünk. A sarkkörtől délre fekvő helye miatt a tó télen lefagy, és olyan hideg hőmérsékletet tart fenn, hogy a lakosok képesek rajta utat készíteni hogy járhassanak Yellowknife és a Dettah között.

Tanzániában, Malawiban és Mozambikban az Afrika keleti partja mentén terjed a Malawi-tó, az afrikai kontinens harmadik legnagyobb tava. Ez a földön a negyedik legnagyobb tó térfogat szerint, a terület kilencedik legnagyobb és Afrika második legmélyebb tava. Nemcsak a puszta mérete teszi a Malawi-tót különlegessé, hanem az elővilág is, aminek otthont ad. A Malawi-tó több halfajnak ad otthont, mint bármely más ismert tó – konkrétan a cichlid-halak százai élnek itt. Noha a halászat bizonyos helyeken megengedett, különféle szakaszokat tengeri rezervátumnak jelöltek ki ezeknek a lényeknek a védelme érdekében. Kanada északnyugati részén, a sarkvidéken található, a Nagy-Medve-tó, amely a bolygó nyolcadik legnagyobb tava. Ez a legnagyobb édesvízi tó is, teljes egészében Kanada határain belül, és Észak-Amerikában a negyedik legnagyobbnak számít. A legmélyebb pontja 440 méter, és kristálytiszta vízéről ismert. Míg a tóban foltos pisztráng és számos más tengeri faj él, a kanadai Nagy-tavakban sokféle halfaj található.