A világ legszebb autóútjai

Az ember folyamatosan úton van. Sokakat a munka késztet arra, hogy állandóan autóúton legyenek, másokat pedig a kalandok, kirándulások. Mindazonáltal a legtöbbünk mindig ugyanazokat az unalmas utakat járja újra és újra. Mindez hozzá is segít minket a monotonitáshoz. Nincs semmi új, csak a szürke aszfalt. Azonban vannak utak, melyek egyenesen szemet gyönyörködtetőek, és akadnak olyanok is, melyekre nem mennénk fel a világ összes kincséért sem. Bármelyik is legyen, ezeken már nehéz elképzelni, hogy valaki teljesen unottan menjen végig, habár ahogy mondani szokás, a jóból is megárt sok. Lássuk, melyek ezek a hol félelmetes, hol elkápráztató autóutak!

Az első bemutatandó autóút Ausztráliában található. A világ egyik legszebb autóútja 600 m tengerszint feletti magasságban fekszik, és körülbelül 45 percnyire található Sydney-től. Amíg ezen az autóúton haladunk végig, megcsodálhatjuk Ausztrália csodás tengerpartját, fehér homokos strandjaival és apró tengerparti falvaival. Kínában két autóút is érdemes a bemutatásra. Az első a Tianmen hegyi út, mely amellett, hogy gyönyörű igen veszélyesnek is tűnhet, hiszen a 11 km hosszú út 99 kanyart tartalmaz a hegycsúcsra felfelé menet, melynek a legmagasabb pontja 1300 méter. A második kínai autóút valójában a Kínát és Pakisztánt összekötő nemzetközi út. Itt található a világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye is, a Kindzseráb-hágó.

Az Atlanti-óceáni út Norvégiában vár arra, hogy elkápráztasson minket. Az autóút részben lakott szigeteken, részben sziklaképződményeken halad át. Több gát, viadukt és nyolc híd is része az útnak. Ez az összeállítás természetesen a teljesség igénye nélkül készült, hiszen még olyan remek autóutak is megérdemelnék a bemutatást, mint az olasz Stelvio Pass, a Florida Keysben található Seven Mile Bridge, a francia Col de Turini, az amerikai Going-to-the-Sun-Road, a kaliforniai Highway 1 vagy éppen a kínai Guoliang alagút. Bármelyiken is menjünk végig, ezúttal garantált, hogy az utazás sem lesz unalmas.


hunprobalazs