A világ legszebb ősi romjai

A világ rengeteg lenyűgöző ősi romnak ad otthont, az összeomló városoktól kezdve a templomokig, amelyek ellenálltak az idő próbájának. Az ókori társadalmak közül sok hihetetlenül innovatív és előre tekintő gondolkodású volt.

Vessen egy pillantást ezekre a romokra és a hihetetlen látnivalókra, amelyek közül néhányat még a mai napig nem tudunk teljesen megérteni. Az 1350 körül alapított Ayutthaya egy történelmi város, amely khmer katonai és kereskedelmi központként jött létre. Nem sokkal ezután a virágzó kereskedelmi kikötő Thaiföld ősi fővárosává vált. Négy évszázadig tartotta ezt a címet, amíg a burmai betolakodók leégették a várost. Mivel a város számos templomát és emlékét fából készítették, a nagy többségét elpusztították. Csak körülbelül 50 kőemlék és templom maradt fenn a tűzben, ami ma is látható. Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkság mentén fekvő Stonehenge a világ egyik legismertebb ősi romja. Több mint 5.000 évvel ezelőttre nyúlnak vissza és ezek a kíváncsi kőgyűrűk a bolygó legrégebbi kőszerkezetei. Az, hogy ki építette őket és miért még mindig nem ismert.

Az Egyesült Államok délnyugati részén található a Mesa Verde Nemzeti Park, lenyűgöző 600 ősi sziklalakás-gyűjteményével. Ezen házak közül a leghíresebb a Cliff palota, amelyet hatalmas homokkőből építettek. Ez a legnagyobb a maga nemében Észak-Amerikában, és ellentétben a többi lakással, amelyben csak néhány szoba volt lakható, a palotában több mint 150 szoba volt. Ezeket a szokatlan sziklafalú falvakat, amelyek majdnem egy évszázadon át működtek, hirtelen elhagyták a 13. században. Senki sem tudja, miért. Manapság Mesa Verde városában körülbelül 4.800 régészeti lelőhely található, amelyek közül néhány nyilvános. A hely körülbelül a Kr.e. 550 századig nyúlik vissza.


hunprobalazs