A világ összes vulkánja kitörne, mi lenne ekkor?

Mindannyian éljük a szürke hétköznapi életünket. Sokszor bele se gondolunk, hogy alattunk mindig mozgásban van a föld. Földrengések, tornádók, hurrikánok, ciklonok és hatalmas viharok valamint vulkánkitörések váltják egymást a bolygónk különböző részein. Már egy kisebb földrengéstől is odavagyunk teljesen. Akkor azok, akik mindig tanúi vulkánkitörésnek, mit mondjanak? Mivel a legtöbb vulkánkitörés is földrengésekkel kezdődik. Mennyi vulkán működik egyáltalán? Mi lesz, ha tényleg kitörnek egyszerre?

Közel 1500 aktív vulkánból mindössze 50 tör ki évente. Ez is elég nagy szám, akkor mi lenne, az 1000 fölöttivel? Ez egy igen félelmetes kilátás, bár elég valószínűtlen. De ha egy véletlen folytán mégis bekövetkezne, úgy döntene az összes működő vulkán, hogy egyszerre kitörjön, akkor az emberiség belepusztulna, a világunk megsemmisülne.

Szakemberek szerint ez lehetetlen. Még ha esetleg meg is történne, és dominóhatás következtében a környezet pusztulásnak indulna, ami miatt a bolygó rendkívül barátságtalanná válna. És persze egy idő után lakatlanná is. A légkör tele lenne hamuval, ami eltakarná az életet adó napot, a fényt, ezért csökkenne a hőmérséklet is. Lemenne egész fagypontig. A fényhiány következtében sötétség alakulna ki. Hideg és sötét, ez a két dolog nagyon nem kedvezne az élőlényeknek. Növényeknek, állatoknak, és persze az embernek se.

Lehetetlen sötétben fotoszintetizálni a növényeknek, így előbb-utóbb elpusztulnának. Minden termés megsemmisülne, hiszen nem növekedne, megfagyna. Ha nincs termés, nincs élelem sem. Viszont akkor nem tudnak táplálkozni az állatok, és persze az emberek sem. Megfulladna minden élőlény. Kialakulna egy sötét bolygó, egy sötéten füstölgő bolygó, mely teljesen lakatlanná válna egy idő után. Természetesen, roppant kicsi a valószínűsége annak, hogy ez bekövetkezzék, a tudósok állítása szerint.


hunprobalazs