A zene fontossága az óvodáskorú gyermekek esetében

A gyermekek az óvodában olyan énekeket, valamint mondókákat tanulnak, amelyek szorosan kapcsolódnak az óvodai témákhoz. Az énekeken keresztül megismerik a körülöttük lévő világot, azaz az évszakok tulajdonságait, az ünnepeket, és még sorolhatnánk. Fontos, hogy a gyerekek énekeljenek az óvodai ünnepségeken, mert így megtapasztalják a közönség előtti szereplést.

Az óvodai éneklések során érdemes olyan hangszereket használni, mint a dob, csörgő, hiszen így hamarabb megszeretik a gyerekek a zenét, valamint a hangszereken való zenélést. Az óvodáskorú gyermekek esetében a zene tanítása segíti az érzelmi és értelmi fejlődésüket. A zenehallgatás és az éneklés során a gyerekek megismerhetik a boldog, vidám, szomorú hangulatokat. A zenehallgatások alkalmával ajánlott minél több féle zenei stílussal megismertetni a gyerekeket, mivel így meg tudják majd állapítani, hogy mi az, ami tetszik nekik és mi az, amit nem kedvelnek. A közös éneklések során a gyermek átéli a közösséghez tartozás érzését, valamint meg tanul oda figyelni a körülötte lévő emberekre.

Fontos szerepe van a népdalok, népi mondókák tanulásának, hiszen általuk a gyermekek könnyen és egyszerűen megismerhetik a saját anyanyelvüket, kultúrájukat, valamint a hagyományaikat. A kutatások kimutatták, hogy a zeneoktatásnak jótékony hatásai van a kreativitás szempontjából, de növeli a gyermekek önbizalmát is. Bizonyított tény, hogy az ének tanulások során a gyermek bal agyfélteke fejlődik, és ennek köszönhetően nem okoz majd gondot a nyelvtanulás, valamint a logikai feladatok megoldása. Semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni az gyermekeke zeneoktatását, mivel az énekek segítségével fejlődnek a leghatásosabban.


hunprobalazs