A zeneterápia segíti a az agyvérzéses betegeket

Új kutatások során arra jöttek rá, hogy a zeneterápiás foglalkozások pozitív hatással vannak az akut agyvérzésben szenvedő betegek neurorehabilitációjára, valamint a hangulatukra.

A zeneterápia alatt az agyvérzésben szenvedő betegeket hangulatszabályozással, jobb koncentrációval és az agyi változások elősegítésével segítik elő a funkciók javítása érdekében, amelyet idegi újraszervezésnek nevezünk. A fizikai előnyök között szerepel a jobb kar-funkció és a járás. Az ismétlés, vagyis a „tömeges gyakorlat” központi szerepet játszik a neurorehabilitációban. A fizikai eszközök (billentyűzet, dobok és kézi ütőhangszerek) használata mellett az érintőképernyővel ellátott iPadeket a kísérlet során a kéz rehabilitációjának elősegítésére is használták az ujjkészség javításán és a kognitív edzésen keresztül. Az NMT-foglalkozásokat a meglévő agyvérzés rehabilitációs kezelés mellett hajtották végre, ideértve a fizikoterápiát, a foglalkozási terápiát, a beszédterápiát és a klinikai pszichológiát. A kérdőívet kitöltő 139 beteg, rokonok és kórházi személyzet között az átlagos válasz az volt, hogy az NMT “segítőkész” vagy “nagyon segítőkész”. Azon 52 beteg közül, akik kitöltötték a hangulat-skála kérdőíveket, közvetlenül a szekciót követően csökkent a „szomorú” és a „boldog” válaszok száma.

A beszéd- és nyelvterápiák pozitív hatással vannak a betegek izgalmára és elkötelezettségére, és beszámoltak arról, hogy ez segíthet a betegeknek a rossz hangulat és fáradtság leküzdésében – mindkettő általános az agyvérzés után -, és ezért hasznos lehet rehabilitációjukban. A tárgyalás sikere után az Anglia Ruskin University (ARU) Cambridge Zeneterápiás Kutató Intézete és az Addenbrooke kórház javaslatot dolgozott ki az NMH által finanszírozott állandó NMT létrehozására az agyvérzéses osztályon.


hunprobalazs