A zöldtető rétegrend fontossága

A zöldtető kialakításának egyik alappillére a helyes zöldtető rétegrend. Ha nem kellő tapasztalattal rendelkező, szakemberek végzik el a zöldtető kialakítást, akkor annak egy-két éven belül megmutatkoznak a jelei, még pedig negatív irányban.

Zöldtető rétegrend kialakítása során nagyon fontos, a helyes rétegezés. A helyes zöldtető rétegrend növényvegetáció, ültetőközeg, szűrő réteg, drén lemez, valamint elválasztó, szigetelést védő réteg. A zöldtetők rétegalkotói közül talán a legfontosabb az ültetőközeg. Abban az esetben, ha a szivárgó réteg megfelelő, tehát elvezeti a felesleges vizet, aminek köszönhetően nem alakul ki pangó víz, akkor az ültetőközegtől függ, hogy milyen lesz a vegetáció minősége. A helyes rétegezés eredményeként a zöldtető több év múltán is megőrzi szépségét és kellemes zöld színben pompázik. Vannak bizonyos alapszabályok extenzív zöldtetőn, amit tilos alkalmazni, ha szép eredményt szeretnénk. Ezzel egy tapasztalt szakember tökéletesen tisztában van és eszébe sem jut ilyesmit tenni.

Az extenzív zöldtetőn nem szabad, sőt szigorúan tilos földbázisú, magas szervesanyagtartalmú talajkeveréket használni. Az ilyen talajkeveréket öntözéssel és palántázással fel lehet annyira tuningolni, hogy átadáskor látványos eredményt nyújtson, amivel a megrendelő is elégedett legyen. Viszont pár éven belül a pusztulás lesz a kókler munka eredménye. Az a föld, ami a kertbe tökéletes, a tetőn komoly viszontagságoknak van kitéve, így nem csoda, hogy hosszútávon nem válik be. Ha valóban hozzáértő szakembereket keres, akkor érdemes ellátogatni a zoldtetoepites.hu weboldalra, ahol elérhetőséget is talál a megbízható szakemberekhez! A weboldalon minden szükséges információt megtalál egy helyen a helyes zöldtető rétegrend kialakításával kapcsolatosan!


hunprobalazs