Ahogy a párizsi Notre-Dame-székesegyház áll egy évvel a tűz után

Kicsit több, mint egy évvel ezelőtt a párizsi Notre-Dame-székesegyház hirtelen felgyulladt, nagy fájdalmat okozva nemcsak Franciaországnak, hanem az egész világnak, mert nyilvánvaló, hogy az emberek sajnálják, hogy egy közel 860 éves történelemmel rendelkező építészeti örökség megsemmisült.

Szerencsére egyetlen pillanatot sem vesztegettek a tűz után, hamar elkezdték a felújítást, és a székesegyház szerkezetének nagy része, az ólomüveg ablakai és sok felbecsülhetetlen műemléke is érintetlenül maradt. A füstérzékelő először 18:18-kor figyelmeztette az épület személyzetét a tetőtérben lévő tűzre. 2019. április 15-én, a lángok gyorsan terjedtek a fa szerkezetén, miközben a szemlélők szörnyülködve nézték a lángokat. Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy a székesegyházat 2024-ig teljesen helyreállítják. Párizs abban az évben rendezi majd a nyári olimpiát. A helyreállítási munkák azonban a koronavírus-járvány és a franciaországi lezárás miatt befejeződtek, ami elkerülhetetlenül késésekhez vezet. Ez nagy aggodalomra ad okot, hiszen az összeolvadt állványok, amelyek továbbra is a székesegyház tetején vannak, összeomolhatnak és tovább ronthatják a szerkezetet.

A helyreállítási projekt egyik legnagyobb kihívása az, hogy helyreállítsák a tetőteret. Sokan vissza akarják állítani a 19. századi torony korábbi állapotát, ám mások egy vadonatúj formatervezést részesítenének előnyben – ez a tűz óta lelkes viták oka volt. Ennek ellenére van remény a láthatáron. Nemrég Németország bejelentette, hogy segítséget nyújt Franciaországnak az ólomüveg ablakok helyreállításában, pénzügyi és szakértői segítséggel. Ha minden jól megy az elkövetkező néhány évben, akkor valószínű, hogy a látogatók 2024-re ismét beléphetnek a katedrálisba. Egy kisebb istentiszteletet tartottak itt nagypénteken, a Notre-Dame belsejében, és élő közvetítéssel szolgáltak az egész világnak.


hunprobalazs