Akita inu, bátor és erős kutyafajta

Az akita inu kutyafajta Japánból származik. Ezek a kutyák rendkívül erősek, és kinézetük is egyedi. Testfelépítésük izmos, nagy és erős a fejük, rövid az orruk, mellkasuk pedig mély és széles. Az akita inu kutyák egy kicsivel hosszabbak, mint amilyen magasak, és fejük háromszög alakú, széles és tompa.

Füleik rendkívül kicsik és felállók, összhangban vannak a nyakukkal. Sötétbarna szemeik is kicsik, és háromszög alakúak. Orruk széles és fekete. A fehér akitákon általában barna foltok vannak, de akár feketék is lehetnek. Ajkaik feketék, nyelvük viszont rózsaszín. Fogaik kifejezetten erősek, úszóhártyás lábaik a mácskáéhoz hasonlóak. Az akita inu bundája kétrétegű, a fedőszőrük kemény és vízálló. Az alsóbb szőrük sűrű és puha, így szép szigetelést biztosít a kutyának hideg időben. Temperamentumuk és mentalitásuk szempontjából az akita kutyák igen intelligensek, bátrak és rettenthetetlenek. Gondosak és nagyon ragaszkodnak a családjukhoz. Néha egy kemény és magabiztos falkavezérre van szükségük, enélkül elég akaratosak, és agresszívak lehetnek más kutyafajtákkal.

Még kiskutya korukban képzést igényelnek, ennek a képzésnek a célja a falkavezérré válás. A kutya természetes ösztöne az, hogy legyen egy pozíciója a falkán belül. Amikor mi, emberek élünk kutyákkal, mi leszünk a falkája. Az egész falkának együtt kell működni egyetlen vezér szabályai szerint, ilyenkor pedig az embereknek kell magasabb pozícióban lenni, csak így működhet a kutya és ember közti kapcsolat. Ha az akita kutyákban azt az érzést kelti, hogy ő a vezető az emberek között, a kutya élelmiszer-birtokossá fog válni, és megköveteli majd, hogy övé legyen az első falat. Ez a japán kutya első-számú házőrző. Japánban az anyukák előszeretettel hagyják a gyerekeiket az akita inuk felügyelete alatt. Rendkívül hűségesek, viszont csak a saját családjaikhoz, így ha nincs megfelelően kiképezve, más gyerekekkel, akiket nem ismer, agresszív lehet, és akár harap is.


hunprobalazs