Általános tudnivalók az atomenergiáról

Az atomenergia felhasználása nem újkeletű dolog, de folyamatos fejlesztés alatt áll, hogy minél biztonságosabb legyen és hatásfoka is növekedjen. Az atomenergia a magreakció kontrollált felhasználása, hő és elektromosság formájú energia létrehozásának céljából.

Az atomenergia egy irányított láncreakció után létezik és hőt hoz létre. Ezt a hőt a víz felforralására, a gőz előállítására vagy egy gőzturbina meghajtására használják. Az első energiatermelést végző reaktor a szén moderátoros Fermi-féle reaktor volt. A reaktor 1942. December 2-án indították el és csak néhány percig működött, mert csak az elméletek ellenőrzésére szolgált. Az első reaktor teljesítménye körülbelül 200 W lehetett. Az elkövetkezendőkben az ehhez hasonló erőműveket az instabil működés miatt az Amerikai Egyesült Államokban csak plutónium előállítására használták. A Szovjetunióban a jobb hatás, valamint az egyszerűbb felépítés miatta elektromos energia termelésére is előszeretettel használták.

A nyomott-vizes reaktorok jelentős mértékben stabilabbak (mint például a paksi atomerőmű) voltak, ugyanakkor meg kell jegyeznünk azt is, hogy ezek sem mentesek a balesetektől. A technológia fejlődésével megjelentek az új generációs „ passzív biztonságú” reaktorok, amelyek új távlatokat jelenthetnek a biztonság és a hatásfok területén egyaránt. Az atomenergia felhasználásának egyik előnye, hogy megfelelő üzembiztonsági környezetben mentes a káros kibocsátásoktól, ezért a globális szennyeződések elmaradnak. Baleset esetén azonban a szennyező hatás igen jelentős lehet. Az atomenergiát hatékonyan és gazdaságosan használják az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy és a tudományos kutatások területén. Hazánkban jelenleg Pakson, a Paksi Atomerőmű Zrt. az egyetlen atomerőmű.


hunprobalazs