Amikor a levelek lehullanak…

Megsárgult falevelek, hűvös reggelek és még-hűvösebb esték, amelyeket immár nem nyitott ablak mellett, hanem a takaró alatt töltünk – igen, mindez bizony az ősz betoppanását jelzi. A hirtelen megváltozott időjárás sokakat talán kissé melankolikussá tesz, a kevesebb napsütés és az egyre rövidülő nappalok nincsenek különösebben jó hatással az ember mentális egészségére.

Ugyanakkor az ősz nem szomorít el mindenkit, hiszen olyanok is akadnak még szép számmal, akik már jó pár évtizede tapossák a földet, mégsem múlt még el belőlük az a gyermeki várakozás, amelyet még az iskolakezdés hagyott bennük. Az ember óhatatlanul is vár valami nagy változásra, bár sokszor ő maga sem tudja, hogy mire is vágyik pontosan, a lényeg, hogy végre elkezdődjön valami és tiszta lappal indíthassunk. Az viszont tény, hogy az álmosító, felhős, esős idő nincs kifejezetten lelkesítő vagy pezsdítő hatással a legtöbbünkre. Különösen nehezek a hűvösebb hónapok a magányosan élők számára, hiszen ilyenkor felerősödik sokakban a vágy aziránt, hogy valaki átölelje őket a fog-vacogtató estéken, ahelyett hogy két-három takaróval kellene védekezniük a hideg ellen.

A közelgő téli ünnepek sem dobják fel igazán azokat, akik esetleg nemrégiben lettek túl egy szakításon, vagy netán hosszú évek óta egyedül tengetik a mindennapjaikat. De mit lehet tenni a őszi-téli szezonban oly gyakran beköszönő depresszió ellen? Nos, ha szükségét érezzük valamilyen változásnak, akkor kezdjük kicsiben: csináltassunk például új frizurát vagy látogassunk el egy olyan helyre, ahová már régóta szerettünk volna eljutni. Szánjunk rengeteg időt arra, hogy a barátainkkal lehessünk, hiszen még a legmagányosabb farkasoknak is jól esik egy-egy szűk baráti körben eltöltött este, közös filmnézés – lehetőleg vígjáték – vagy késő esti sörözés egy jól fűtött bárban. Ha azonban mégis szívesebben lennénk egyedül egy-egy csípős, hideg estén, akkor töltsünk magunknak egy pohár bort, foglaljunk helyet a kedvenc fotelünkben és olvassunk el egy izgalmas vagy számunkra érdekes könyvet, lehetőleg olyat, amely olvasás közben jókedvre derít minket!


hunprobalazs