Amit a csavarkompresszorról tudni érdemes

A csavarkompresszor felhasználási területei igen szélesek; használjuk otthoni célokra és használjuk az üzemi és ipari felhasználási területeken is. Ezek a berendezések a sűrített levegő előállításában vannak a segítségünkre.

Ma már szinte mindennemű célra megtaláljuk azt a csavarkompresszort, amire épp szükségünk van.  Kiválóan használható otthoni körülmények között, de a nagyobb teljesítménnyel rendelkező típusok ipari alkalmazásban is igen gyakoriak.

Fontos tisztában lennünk a csavarkompresszor működési elvével, hiszen csak így állapíthatjuk meg, illetve ismerhetjük fel, ha valamilyen baj van. Alapvető felépítését tekintve a csavarkompresszor működését két egymással szemben helyezkedő csavar látja el. Magától értetődő módon a csavarkompresszor innen kapta a nevét. Üzemállapotban ez a két csavar ellentétes irányban forog, ilyen módon képes a sűrített levegő előállítására. Fontos elmondani, hogy a csavarokat egy vékony olajfilm réteggel látták el, aminek elsődleges feladata a súrlódásból adódó felhevülés megelőzése. Az olaj valóban képes ellátni ezt a feladatot, viszont újabb problémát szül; a munka során olajcseppek kerülnek a sűrített levegőbe és beszennyezik azt. Emiatt újabb megoldásra volt szükség, ennek érdekében viszont elkészült az úgynevezett szeparációs szűrő. Ez a szűrő hivatott elválasztani az olajat a sűrített levegőtől, ilyen módon pedig megtisztítani az előállított levegőt.

A szakmabeli gyakran adják azt a tanácsot, hogy óvakodjunk a legolcsóbb csavarkompresszoroktól. Mint a műszaki felszerelések esetében megszokhattuk, a legalsó árkategória ritkán szerencsés választás, ennek ellenére nem ajánlatos kizárólagosan az ár alapján dönteni. Sokkal ésszerűbb döntés megkérdezni egy szakértőt, aki pontos információkkal szolgálhat számunkra.


hunprobalazs