Amit nem tudtál a delfinekről

A delfin a fogascetek családjába tartozó vízi emlősállat. Harminckét faja 3 csoportba sorolható, az édesvízi folyami delfinek pedig 4 családot alkotnak. Valószínűleg a delfin valamikor régen szárazföldi állat volt, kutya külsejű ősragadozóhoz hasonló, melynek pataszerű karomba végződő öt lábujja sok millió év alatt módosult úszólapáttá. Néhány faj fején még látható az elcsökevényesedett szőrzet.

[adsense_id=”1″]

A legtöbb emlős agya viszonylag sima, a delfiné még az emberénél is barázdáltabb. Több millió évvel ezelőtt is így volt ez, amikor ember még nem is létezett a Földön. A tudósok az agy barázdáltságáról az intelligenciaszintre következtetnek, minél barázdáltabb, az agy, annál intelligensebb az egyed.

Sok delfin akár 60 szót is megért, ezek segítségével pedig 2000 mondat is alkotható. Ez is bizonyítja a tudat jelenlétét a delfineknél.

A delfinek tüdővel lélegeznek és a víz felszínén teszik azt. A delfin már egy evőkanál víztől is megfulladhat, az ember hat teáskanálnyitól.

Az újszülött delfin fordítva jön a világra, legutoljára bukkan elő a feje, nehogy megfulladjon egy elhúzódó szülés esetén. A köldökzsinór elszakítása után az  anya rögtön a vízfelszínre viszi a kicsinyét, hogy az levegőt vegyen.

A vajúdó anyaállat mellett az ellés során egy másik nőstény delfin bábáskodik. Ő húzza ki az újszülöttet és segít az anyának a vízfelszínre vinni. A bika a többi delfinnel együtt a közelben úszkál, hogy megvédje az anyát az esetleges támadásoktól.

A delfinek nem éreznek szagokat, de meg tudják különböztetni az édes-, savanyú-, keserű és sós ízeket.

A delfinek várható életkora 20-50 év. A palackorrú delfin több mint 40 évig él, de a kardszárnyú delfin megérheti a 70-80 évet is.


hunprobalazs