Amit tudni érdemes a kínai holdújévről

A kínai holdújév egy olyan mozgóünnep, mint a keresztény húsvét, a holdnaptár határozza meg pontos időpontját, éppen ezért minden évben más napra esik. A kínaiak január vége és február közepe között ünneplik a holdújévet, avagy más néven a tavasz ünnepét. Ebben az időszakban a világ minden pontjáról hazaözönlenek a kínaiak, hogy az év egyik legfontosabb ünnepét együt tölthessék szeretteikkel. A külföldön letelepedettek sem feledkeznek meg a holdújévről, a kis kínai közösségek ilyenkor összegyűlnek, és különböző programokat szerveznek, hogy méltóképpen megünnepelhessék a tavasz közeledtét. A tizenöt napig tartó újévet nemcsak a kínaiak, hanem a japánok, a vietnámiak és a koreaiak is megtartják minden évben.

Az évnek ebben az időszakában rengeteg szórakoztató program zajlik a felsorolt országokban, az utcán ünnepi díszben vonulnak fel az emberek, számos sportesemény is tartanak ebben a periódusban, ilyen például a honkongi holdújévi derby, amely minden évben több tízezer látogatót vonz. Aki ilyenkor Kínában tartózkodik, az mindenhol piros zászlókat és lampionokat lát majd, amelyek a szerencsét és a gazdagságot jelképezik, az ünnep utolsó napján pedig egy fantasztikus lampionfesztivál bontakozik ki az illető szemei előtt. Bár valóban gyönyörű látványt nyújtanak ilyenkor az kelet-ázsiai országok, turistaként mégsem igazán érdemes az évnek erre a szakaszára tennünk az esetleges látogatásunkat, ugyanis a tavasz ünnepét megelőző napokban óriási tömegek sietnek haza családjukhoz, rokonaikhoz és barátaikhoz repülőgépen, túlzsúfolt vonatokon, buszokon és autókon. 2013-ban például ebben az időszakban körülbelül 30 millióan utaztak haza Koreába, hogy szeretteikkel együtt ünnepelhessék meg a holdújévet.

Ilyenkor igencsak babonásak az emberek, az ünnep első napján például úgy tartják, hogy balszerencsét hoz még a takarítás és a tisztálkodás is, ráadásul ebben a periódusban mindenki sokkal jobban odafigyel arra, hogy milyen szavakat használ, a negatív kicsengésű szavak kiejtésétől olyannyira óckodnak ilyenkor a kínaiak, hogy a négyes számról sem mernek beszélni, mert az hanzásbelileg túlságosan hasonlít a „halál” szóhoz. A hagyomány szerint a tavasz ünnepén sok édességet kell fogyasztani, hogy az újévet megédesítsék. Kínában a petárdázás sem tilos ilyenkor, sőt, egyenesen kötelező, hogy el tudják űzni az ólálkodó rossz szellemeket.


hunprobalazs