Amit tudni kell a dehidratáltságról

Bizonyára ön is tudja, hogy a szervezetnek a mindennapok során minimum két liter folyadékra van szüksége. A nyári melegben a vízfogyasztás megemelkedhet, és ezzel egyidejűleg rengeteg probléma kialakulását előzhetjük meg. Érdemes szem előtt tartani, hogy a kiszáradás súlyos következményeket vonhat maga után.

A dehidratáltság okozta kellemetlen tünetek akár már két órán belül jelentkezhetnek. A vízhiány miatt probléma jelentkezhet a test bármely részén, de még az agyban is. Mindenki tudja, hogy az aktív munka igénybe veszi az agyat, főleg abban az esetben, ha ivás és étkezés nélkül végezzük a tevékenységet. Ha szomjúságot vagy éhséget érzünk, akkor nagymértékben csökken a koncentrációs képességünk. A folyadékhiány legszembetűnőbb jelei közé tartozik a szomjúság érzett, a hányinger, a szédülés, valamint a fejfájás. Ha huzamosabb ideig nem fogyasztunk folyadékot, akkor kialakulhat a hőguta. A szakemberek szerint délelőtt 10 és délután 15 óra között különösen oda kell figyelni arra, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetbe.

Ha teheti, akkor a kora reggeli és az esti órákban sportoljon, és az autóban ne tartózkodjon, ha nem fogyasztotta el az elegendő folyadékot. Tudni kell, hogy a kiszáradás következtében megnő az infarktus és az agyvérzés kialakulásának esélye is. Az idősebb korosztály nagyobb veszélynek van kitéve, mert náluk később jelentkezik a szomjúság érzett, és sokkal több víz távozik a szervezetükből. Szülőként gyermeke folyadék beviteléről is gondoskodjon, mivel náluk kisebb a test tömege. Ha elfogyasztja a szükséges folyadék mennyiséget, akkor sokat tehet szervezete egészségi állapotának megőrzése érdekébe. Ha kérdései merültek fel a témával kapcsolatban, akkor forduljon szakemberhez.


hunprobalazs