Angol keksz vagy, ahogy nálunk nevezik egyszerűen a „szalalkális”

Több mint fél évszázada került a családi receptgyűjteménybe ennek a könnyű keksznek a receptje és azóta is töretlenül anyáról lányára száll. Ha szeretné megtudni, hogy kell elkészíteni, akkor tartson velünk a bejegyzés további részeiben! Nem fog csalódni ebben a receptben, mindenkinek ízleni fog és nagy kedvence lesz az Ön családjának is!

[adsense_id=”1″]

Hozzávalók:
10 dkg vaj vagy margarin
25 dkg kristálycukor
1 db vaníliás cukor
2 egész tojás
50 dkg sima liszt
15 gramm szalalkáli
1 dl tej

Angol keksz

Angol keksz

1. A vajat önmagában kikeverjük, ezután hozzátesszük a cukrot és a két egész tojást és miután habosra kevertük beleszórjuk a liszt felét, a szalalkálit és beleöntjük a tej felét. Megint jól elkeverjük. Végül hozzáadjuk a liszt és a tej másik felét.
2. A kapott masszát, dagasztó segítségével jól átdolgozzuk.
A kapott tészta nagyon fog ragadni ezért legalább előző este kell elkészíteni és egy fedeles tálban letakarva hűvös helyen (nem hűtőben!) pihentetni reggelig.
3. A tésztából bőven lisztezett (grízes liszttel) gyúródeszkára mindig csak annyit veszünk ki, amennyit egy tepsi hátulján ki tudunk sütni, majd késfok vastagságúra nyújtjuk, mert sütés közben duplájára nő.   Ezután pogácsa szaggatóval (átm. 5 cm) korongokat szaggatunk.
4. Belisztezzük egy tepsi hátlapját vagy egy sütőlemezt (kb. 35×36 cm) és a korongokat nem túl közel egymáshoz ráhelyezzük – kb. 30 db fér rá.
5. Forró sütőben 7-8 perc alatt kisül egy adag.  A fenti mennyiségből kb. 6 tepsire való kekszet tudunk szaggatni. A tepsit, vagy a sütőlemezt minden adag előtt ajánlatos belisztezni, mert így nem ragad a tészta.
6. Amikor kivesszük a sütőből, még melegen egy hajlékony késsel nyúljunk a korongocskák alá, mert így könnyen elválnak a tepsitől. Hidegen már könnyen összetörnek, morzsolódnak, de műanyag zacskóban egy évig is ropogós marad.
7. Két lapocskát összeragaszthatunk lekvárral, de vajas krémmel is.
8. Vajkrém készítése:
10 dkg vajat és 1 tojást kiveszünk a hűtőből, megvárjuk, amíg egyforma hőmérsékletűek nem lesznek.
A vajat alaposan elkeverjük 5-7 dkg porcukorral és habosra keverjük a tojással, majd hozzáadjuk a kakaóport ízlés szerint, de ízesíthetjük citrommal, vaníliával, vagy akár eperrel is.


hunprobalazs