Antibiotikumot találtak az emberi orrban

Nemrég egy csapat német mikrobiológus egy új típusú antibiotikumot talált egy nem várt helyen, egy baktériumban, amely az emberi orrban él. Az új lugdunin nevű antibiotikum rendkívül hatásos a Sztafilokokkusz aureus ellen, ami viszont ellenáll a legtöbb antibiotikumnak és többféle fertőzést is okozhat. Ez a hatásos lugdunin nevű antibiotikum pedig nem máshol él, mint az emberi orrban.

Gyakorlatilag a kutatók először nem az emberi orrban vizsgálódtak, hanem több baktériumtenyészetet néztek át, amely baktériumokat mások orrából gyűjtöttek össze. Egy régebbi kutatás során azonosítottak egy ígéretes antibiotikumot, tehát a kutatók most még többet akartak keresni. Arra a kérdésre pedig, hogy akkor ez a nazális baktérium azért termel antibiotikumot, hogy segítsen rajtunk, a válasz szigorúan véve nem. Kiderült, hogy a baktérium azért termeli ezt az antibiotikumot, hogy megvédje magát az ellene támadó Sztafikokokkusz aureusszal szemben. Még ha a Sztafilokokkusz túlerőben is volt, a lugduninnak sikerült megölnie a terjeszkedő Sztafilokokkuszt, ezt pedig azután mutatták ki, miután laboratóriumi patkányok orrába oltották be a két baktériumot.

A lugdunin nem az első antibiotikum, amelyet az emberi testben fedeznek fel. Az elmúlt években rájöttek, hogy az emberi mikrobiomban levő baktériumok erős vegyületeket képesek létrehozni, amik lehetnek jó és rossz hatással is az emberi szervezetre. Vannak olyan baktériumok, amelyek egy DNS-károsító toxint tartalmaznak, amely úgy tűnik gyakran növeli a bélrák kockázatát. A tudósok arra is próbálnak rájönni, hogy a vaginális ökoszisztémában levő baktérium hogyan használja a lactocillint, és a penicillinről sem tudnak még mindent, tehát további kutatásokra lesz szükség az antibiotikumokkal kapcsolatban.


hunprobalazs