Autó méretű Szalamandra

Mi történne, ha erdei sétánk során találkoznák hatalmas kétéltűekkel? Vagy esetleg a városban botlanánk ilyen állatokba? Bizonyára nem fogadnánk kitűnő lelkesedéssel. Az őskorban élt kétéltűek sokkal nagyobbak voltak a mostaniaknál, állítja egy tanulmány. Leírja még, hogy egy újonnan felfedezett szalamandra-szerű állat akkora, mint egy autó.

Ez a ragadozó mintegy 220 millió évvel ezelőtt élt, és valószínűleg halakkal táplálkozhatott. Egy tanulmány szerint ezek az állatok lehettek az akkori csúcsragadozók, és a dinoszauroszok ezekből fejlődhettek ki. Ami igaz is lehet, hisz akkor hatalmasnak számítottak ezek a kétéltűek.

A kutatók elmondása szerint egy dél-portugáliai tónál élhettek, mivel ott találtak rá a maradványaira. De az egész régióban élhettek, és úgy, mint a mai krokodilok.

A hossza, mint egy kisebb autó, a több száz foga elég éles lehetett. Kitűnő horror filmet lehetett volna forgatni vele, hisz szinte olyan volt, mint egy félelmetes szörny. Metoposaurus névre hallgat.

Az éghajlatváltozásra elég érzékeny. Azonban igen sok maradványt találtak a portugál helyszínen, amikor is a tó kiszáradt. Mintegy 201 millió évvel ezelőtt történt tömeges kihalási esemény, amely kiirtotta a legtöbb nagyobb testű kétéltűt, sajnos a Metoposaurusnak sem kedvezett. Ebben az időben a Pangea, amely a szuperkontínens volt, elkezdte a szétesést.

Igen érdekes leletekre akadnak a szakemberek időről-időre. Nem szabad elvetni ezeket, érdemes figyelemmel kísérni. Hiszen az emberiség múltja, az állatok élete mindig is számít. Mivel nem mindegy, honnan jövünk, kik vagy mik voltunk. Keresni, kutakodni a múltat, bátran megtehetjük. Talán rájövünk néhány érdekes kérdésre. Tehát olvasgassunk bátran.


hunprobalazs