Az abroncs vásárlás fontosabb szempontjai

Az  autó egyik legfontosabb alkotóeleme a gumiabroncs, amelynek nagy szerepe van abban, hogy milyen   teljesítményű és mennyire  biztonságos egy jármű. Ezért is nagyon lényeges, hogy a legjobb döntést hozzuk, amikor gumiabroncsot vásárolunk.

A gumiabroncs az autó egyetlen olyan része amely érintkezik az út felületével és  erre nehezedik rá minden súly. Ezért is nagyon  fontos az abroncs felületének, nyomásának rendszeres ellenőrzése és adott esetben a lecserélése. Mindenki azt szeretné hogy az általa  vásárolt gumiabroncs minél több ideig tartson, igazodjon vezetési stílusához illetve az út és időviszonyokhoz. Ezért mindenképp  segít  ha tájékozottak vagyunk és tudjuk, hogy milyen szempontok alapján válasszunk. Több kritériumot is figyelembe kell vennünk a vásárláskor. Fontos tényezőnek számit az abroncs mérete, ellenállóképessége, sebességhatára is. Ezek a faktorok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az autó biztonságos legyen, és kétségtelenül ez mindannyiunk számára a legfontosabb szempont. A gumiabroncs oldali részén megtalálhatók különböző jelölések amelyek a márkát, a méretet, a terhelési indexet, a gyártó országot, a gyártási dátumot jelölik (pl.2508 jelentésé: 2008. 25. hét) A lehető legfrissebben gyártott abroncsot válasszuk, mivel a régebb gyártottak lehet hogy még nem voltak használatban de nagyobb az esély arra hogy elkopnak vagy gyorsabban leesik a nyomás bennük.

Nem árt, ha tudjuk azt is amikor abroncsot vásárolunk, hogy milyen meghibásodás esetén igényelhetjük az abroncsgaranciát. Tudnunk kell, mint ahogy más termékeknél is, a  gumiabroncs garanciája akkor lép érvénybe hogyha a hiba a gyártás miatt  történt és nem a tulajdonosa okozta. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk el kell vinnünk az abroncsot egy szakemberhez, aki megvizsgálja és választ ad a kérdésre. Be kell tartanunk azokat a szabályokat amelyek a garancia igénybevételéhez szükségesek. Általában a gumiabroncs garanciája azokat a károkat fedi amelyek a megfelelő vezetés során keletkeznek. Ha például az abroncs egy éles tárgy vagy járdára hajtás miatt rongálódik meg, a garancia érvényét veszti. Fontos az is, hogy a gumikat szakműhelyben szereljék fel, mert ha az abroncs nem szakember által volt felszerelve nem érvényes a garancia.


hunprobalazs