Az afrikai kontinens jellegzetes állatai

Ha az afrikai kontinens jut eszünkbe, akkor azonnal a hatalmas sivatagokra gondolunk. A déli területeken füves szavannák várják a látogatókat, de a trópusi esőerdők sem hiányozhatnak a kontinens területéről. A mérsékelt éghajlatú részeken pedig a jól ismert lombhullató erdőkkel találkozni. Ennek megfelelően rendkívül változatos állatvilág jellemzi Afrikát.

A sivatag egyik izgalmas állata az egyiptomi ugróegér, amely megjelenésében is egészen különleges. A dögökkel és kisebb emlősökkel táplálkozó csíkos hiéna általában kis közösségekben él. A nagy füleiről híres sivatagi róka meglepő módon növényi táplálékot is fogyaszt. A szavannákon és a sivatagban is megél a sivatagi hiúz. Filmekből már számtalanszor visszaköszönt az egypúpú teve, melyet egyébként háziasítottak is. A súlyos betegséget okozó maláriaszúnyog mellett a cecelégy is a területen őshonos. A sáskajárást az afrikai kontinensen jól ismerik, ugyanis az egyiptomi vándorsáskák időnként hatalmas rajokban falnak fel minden útjukba kerülő növényt.

Az afrikai állatok között a vastagfarkú skorpió igencsak rettegett. Legalább olyan erős mérge van, mint a kobrának, és az ember néhány óra alatt belehalhat a csípésébe. Afrika vizeiben is gazdag állatvilággal találkozhatunk, így a gőtehal legalább olyan elterjedt, mint az elektromos harcsa, ami a Nílusban él. Az afrikai tavak jellegzetes állata a bölcsőszájú hal, mely ivadékait a szájában védi veszély esetén. Természetesen szót érdemelnek a félelmetes hüllők is, melyek szerte a kontinensen megtalálhatóak. Az óriáskígyók és a mérgeskígyók között a legfélelmetesebbek a mambák és a puffogó viperák. Hasonlóképp veszélyes ragadozó a nílusi krokodil, mely folyókban, mocsarakban és tavakban is gyakran előfordul, és halálos sebeket ejt áldozatain.


hunprobalazs