Az álmok jelentése

Nagyanyáink erősen hittek abban, hogy az álmainknak komoly jelentésük van az életünkre nézve, valamint úgy gondolták, ha sikerül értelmeznünk az alvás közben látott képeket, akkor a való életünkben felmerülő problémákra is megtalálhatjuk a választ. A régiek még álmoskönyveket is létrehoztak, amelyekben minden egyes címszó alatt ott szerepel, hogy az illető tárgy, személy, cselekvés vagy fogalom jelenléte az álmainkban mit jelent, mit eredményez.

Az egyik ilyen iromány szerint például, ha olyasvalakivel álmodunk, aki már elhunyt, akkor azon a napon esni fog az eső. Az ilyen megközelítéseket azonban manapság többnyire divatjamúlt babonának titulálják és egészen más elméletek kerültek előtérbe! Az éjszaka folyamán egyébként sokszor álmodunk, ráadásul ez minden éjjel így van. Sokszor mondjuk, hogy „most nem álmodtam semmit”, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, hiszen éppenséggel álmodunk, csak épp, az esetek jelentős százalékában, erre már nem emlékszünk az ébredéskor. Ha szeretnénk mégis felidézni az alvás idején megjelent képeket és történéseket, akkor érdemes egy kis füzetet és ceruzát tartanunk az ágyunk mellett, hogy már egyből az ébredés után jegyzetelni tudjuk, ekkor ugyanis, ha nem is tisztul ki minden egyes apró részlet, de mindenesetre kaphatunk egy képet nagy vonalakban arról, hogy mit is próbált üzenni nekünk a tudatalattink.

Az álmok értelmezése különben sokak szerint nem olyan bonyolult, mint az elsőre hangzik, ugyanakkor, mivel mégiscsak legfeljebb szimbólumokról beszélhetünk, ezért sohasem szabad szó szerint vennünk az álmainkat! A filmekben gyakran látunk olyat, hogy a főhőst rémálmok gyötrik, amelyek egy adott ponton valóra válnak, éppen úgy, ahogyan azt a főszereplő alvás közven látta! A valóság azonban ennél valamivel összetettebb! Ha tehát olyasmit álmodunk például, hogy mi, vagy valaki, aki közel áll hozzánk meghal, akkor ne essünk pánikba és ne kezdjünk attól rettegni, hogy a halál a nyakunkban liheg! Az ilyen álmok kifejezetten felkavaróak lehetnek, azonban rengeteg dolgot szimbolizálhatnak, attól függően, hogy az illető éppen hol tart az életében. Az egyik népszerű értelmezés szerint az ilyen tipusú álomképek akár egy új életszakasz kezdetét is jelképezhetik!


hunprobalazs