Az amyloid PET-vizsgálatok javíthatják a demencia diagnózist

Az Alzheimer-kórral kapcsolatos, az agyban bekövetkező változásokat kimutató PET-vizsgálatok javíthatják a demenciában és hasonló tünetekben szenvedő személyek diagnózisát és orvosi ellátását. Az innovatív típusú agyi vizsgálat javíthatja az Alzheimer-kór, a demencia és a kognitív károsodás egyéb formáit. A kutatók ezt a következtetést vonták le egy olyan vizsgálat korai eredményeinek elemzése után, amely az amyloid PET képalkotás új típusú vizsgálatának klinikai hatását vizsgálja.

A tanulmány egy országos vizsgálat, melynek során több mint 11 000 enyhe kognitív károsodással (MCI) vagy demenciával kapcsolatos tünetet észleltek. Ez az első ilyen jellegű vizsgálat, és a résztvevők a Medicare, az Egyesült Államok szövetségi egészségbiztosítási tervének kedvezményezettjei. A tanulmány első szakaszának eredményei azt mutatják, hogy az orvosok amyloid PET-beolvasási eredményekkel történő ellátása befolyásolhatja a demenciás tünetekkel küzdő személyek orvosi kezelését. Az esetek közel kétharmadában az orvosok amyloid PET képalkotási eredményeit látva megváltoztatták a gyógyszerekkel, tanácsadással és egyéb orvosi döntésekkel kapcsolatos gondolataikat.

A demenciában szenvedők kétharmada Alzheimer-kóros. Az Egyesült Államokban, ahol az Alzheimer-kór a hatodik vezető halálozási ok, az Alzheimer-szövetség becslése szerint mintegy 5,8 millió ember szenved a betegségben, és ez a szám 2050-re közel 14 millióra emelkedik. Az MCI olyan állapot, amelyben egy személy hasonló tüneteket tapasztalhat, mint a korai demencia. Például lehetnek némi memóriaveszteségek, nehezen ismerhetik meg az ismerős feladatokat, nem képesek felismerni a helyeket és az embereket, és küzdeniük kell a döntések meghozataláért. Bár az MCI gyakran megelőzi a demenciát, nem minden MCI-vel rendelkezőben alakul ki demencia.


hunprobalazs