Az antibiotikumok pozitív és negatív hatásairól

Számos olyan baktérium okozta fertőzés van, amelyek kezeléséhez antibiotikumok alkalmazása szükséges. Az antibiotikumok hatása a szervezetre pozitívak és negatívak is lehetnek. Az antibiotikumok elpusztítják és meggátolják a fertőzést okozó baktériumok szaporodását.

Az alkalmazott antibiotikumok több, különféle baktériumra fejtenek ki hatást és ennek megfelelően más és más spektrumú antibiotikumokat különböztetünk meg. Sajnos amellett, hogy elpusztítják a szervezetre káros baktériumokat, a bélflóra felépítésében védő szerep játszó baktériumokat is elpusztítják. Ennek pedig az a következménye, hogy megváltozik a bélflóra összetétele és felborul annak egyensúlya, így gyengül az immunrendszer. Számos vizsgálat készült ezzel kapcsolatosan és az eredmények kimutatták, hogy az antibiotikum terápiában résztvevő betegek harminc százalékánál hasmenéses tüneteket okozott az antibiotikum. Tudni kell, hogy az antibiotikumos kezelés után a szervezet védekezőképessége csökken és gyakrabban alakulnak ki kisebb fertőzések, melyek hosszabb ideig is elhúzódhatnak.

Az antibiotikumok alkalmazásának egyik veszélye, hogy sokan túlérzékenyek ezekkel a gyógyszerekkel szemben és ez súlyos allergiás tüneteket is kiválthat. Fontos, hogy csak és kizárólag olyan antibiotikumokat szedjünk szükség esetén, amikről tudjuk, hogy nem váltanak ki allergiás reakciókat. Tudnunk kell azt is, hogy a nem megfelelő mennyiségben szedett antibiotikum a rezisztens baktériumok elszaporodását segíti elő, ezért a beteg nem hogy nem gyógyul meg de még súlyosabbá válhat az állapota. Ahhoz, hogy a szervezet bélflóráját minél hamarabb helyre lehessen állítani szükség van a probiotikumok fogyasztására. Ezek hatására eltűnnek a kellemetlen hasi tünetek, mint például a puffadás, hasmenés és a rossz közérzet.


hunprobalazs