Az automobil felfedezése és népszerűségének okai

Vajon el tudnánk-e képzelni az életünket autó nélkül? Aki rendelkezik valamilyen kocsival, az valószínűleg már nem tudna meglenni nélküle és hát, valljuk be, a gyalogosok sem lennének túl lelkesek, ha nem szállhatnának, időnként taxiba vagy nem közlekedhetnének valamilyen közszállítási jármű segítségével.

No de kinek is köszönhetjük, hogy nem kényszerülünk arra, hogy a nagyobb távokat nem vagyunk kénytelenek gyalog megtenni? Lássunk most egy rövid áttekintést, amely az automobilok elterjedését hivatott bemutatni! Az első autó története nagymértékben összefügg az első motor kialakításával. Az első, autóra emlékeztető jármű 1769-ben indult először útjára. Ez egy igencsak méretes gőzkocsi volt, amely a gépkocsi és a gőzmozdony közös ősének minősül. Ez az autó még csak akkor volt működőképes, ha negyedóránként leállították, ilyenkor ugyanis sikerült annyi gőzt termelnie, hogy elég legyen további tizenöt percet. A tizenkilencedik század elején megalkották az első olyan járművet, amely már sokkal hatékonyabban működött, ez azonban annyira súlyos volt, hogy az alkotók végül sínekre rakták és így jött létre az első gőzmozdony. Az első funkcionális belső égésű motor a francia Étienne Lenoir nevéhez fűződik, akik 1860-ban mutatta be alkotását, majd két évvel később Alphonse Beau-nak köszönhetően megszületett a négyütemű motor működésének elmélete, 1884-ben pedig Édouard Delemare-Debouteville gyakorlatba ültette elődei elméleteit és megalkotta az első ilyen motort, amely sokak megítélése szerint az első igazi automobilnak minősül.

Azt, hogy az autók gumikerékkel vannak ellátva, szintén egy másik franciának, John Boyd Dunlopot-nak köszönhetjük, ő volt ugyanis az első pneumatikus abroncs megálmodója, azonban az, hogy ezeket alkalmazzák az autók esetében is a Michelin-fivérek érdeme. Az autók kezdetben, Európában terjedtek el, a franciák, az olaszok és az angolok jeleskedtek leginkább a saját gyártmányú kocsik előállításában, később azonban mégis az Egyesült Államok vette át az irányítást az autógyártás terén. 1903-tól már az amerikai Ford hódította meg a világot kiváló minőségű járműivel. Az autó népszerűségének oka nem nevezhető különösebben rejtélyesnek, hiszen hihetetlen mértékben megkönnyítette a közlekedést azok számára is, akik esetleg nagyobb városokban élnek, valamint azok számára is, akik kisebb településeken élnek, ahonnan viszont kénytelenek napi szinten elmenni egy-egy nagyobb városba dolgozni.


hunprobalazs