Az egyenlőtlen házimunka káros lehet a nőknek

Már régóta ismert az a tény, hogy az, ahogyan a párok beosztják a házimunkát komoly hatással lehet a nők karrierére. Például egy 2013-ban megjelent könyv írója, Sheryl Sandberg azt tanácsolta a nőknek, hogy ha a férfi vállalja legalább a házimunka és a gyermeknevelés felét, akkor nem fognak annyit keresni a munkahelyükön, amennyit szeretnének.

Egy kutatás is alátámasztja ezt, amely szerint az egyik ok, amiért kevés női vezető van, az az hogy ők végzik a házimunka és a gyermeknevelés legnagyobban részét amellett, hogy mindkét fél teljes állásban dolgozik. Egy új tanulmány pedig kimutatta, hogy azok a nők akik 60 óránál többet dolgoznak egy héten azoknak nagyobb eséllyel lesz valamilyen krónikus betegségük. A kutató aki megtalálta ezt az összefüggést azt gyanítja, hogy az egyenlőtlen házimunka beosztás a hibás, hiszen hasonló kockázatokat nem találtak a férfiaknál. Azok a nők akik egy héten 60 óránál többet dolgoznak tripla eséllyel lesznek cukorbetegek, szívbetegek és nagyobb eséllyel alakulnak ki náluk ízületi gyulladások és rákfajták is. Azoknál a nők akik 30-40 órát dolgoznak egy héten kevesebb a kockázat, de ők is nagyobb eséllyel lehetnek asztmásak vagy kialakulhat náluk valamilyen tüdőbaj.

Ezek az eredmények elég riasztóak, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ezek csak azokra a betegségekre vonatkoznak, amiket 40 vagy 50 éves kor előtt diagnosztizálnak. A kutatás nem mutatja ki az életen át tartó kockázatokat, viszont azok még-rosszabb eredmények lettek volna. Azoknál a férfiak, akik hetente 60 órát dolgoznak nem mutatták ki ugyanazokat a kockázatokat ezekhez a krónikus betegségekhez. Az eredmények azt tükrözik, hogy 10 túlóra egy héten kapcsolatba hozható a sűrűbb kórházi kezelésekkel a nőknél, de ezt férfiak esetében szintén nem mutatták ki.


hunprobalazs