Az elektromos kütyük száműzése a mindennapokból

A mai világban, ha csak az ember nem él teljesen elvonult életet, és része a civilizációnak, akkor elkerülhetetlen az elektromos kütyük használata. Ennek megvannak a maga előnyei, és a hátrányai is egyaránt.

A legnagyobb előnyei között az információ egyszerű átadása és keresése van, valamint az, hogy általuk a mindennapi élet problémái leegyszerűsödnek. Sokkal könnyebben meg lehet beszélni egy találkozót, rákeresni egy információra a neten, számlát fizetni, vagy vásárolni. Azonban a hátrányai, hogyha inkább ezek a jellemzőek, nem érik meg az előnyöket. Gyakori jelenség napjaink társadalmában, hogy az emberek teljes mértékben ezekre a kütyükre támaszkodnak, ha kell, ha nem. Vegyük például a GPS esetét. Nagyon sok ember pontosan tudja az útvonalat, vagy nagyon egyszerűen ki tudná következtetni, viszont inkább a GPS berendezésre hallgat, mert az egyszerűbb. Ez az eset csökkenti a problémamegoldó képességét.

A fiatalok körében pedig az okos telefon rejti a legnagyobb veszélyt. Sokszor annyira átadják magukat az elektronikus világnak, hogy az felcseréli, sőt, átformálja a külvilág tapasztalatait. Arról nem is beszélve, hogy ezek az elektromos kütyük mennyire káros hatással vannak az egészségre, mivel sugároznak is. Hogy mindezeket elkerüljük, radikális megoldásokra van szükség. Ez természetesen nem abból áll, hogy teljesen lemondjunk a használatukról. A radikálisnak nevezett megoldás csupán annyiban radikális, hogy az eddigiekhez képest egy előre jól megtervezett programot követ. Fontos, hogy az ember tudatosan álljon ezekhez a dolgokhoz. Ennek legmegfelelőbb módja, hogy leüljön, és jó alaposan átgondolja, hogy mire van igazán szüksége, és mi ezek közül csak a pótcselekvés. Hogyha a pótcselekvés részét száműzi a dolognak, és felcseréli azt mondjuk egy szabadtéri sétával, akkor azzal már is sokat tett. Viszont ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükség van arra, hogy pontosan megtervezze ezeket a dolgokat. Például, tanácsos, ha előre korlátozza az internetes szörfözések napi szintét. Hogyha nincs, amivel kitölteni ezt az időt, inkább el kell menni sétálni, vásárolni, emberekkel találkozni, és reális életbeli elfoglaltságokat találni. Az elején ez nehéz és furcsa lehet, hosszú távon azonban mindenképpen csak jót teszünk vele. Ugyanez alkalmazható a gyerekeknél is, viszont vigyázni kell, mert a túlzott tiltás pont az ellenkezőjét eredményezheti…


hunprobalazs