Az elhízás és az alváskimaradás közötti kapcsolat

Ha sokáig fennmaradunk, meghízhatunk? Egyre több kutatás azt sugallja, hogy a rossz alvás és az emiatt kialakul szabálytalan evésnek köszönhetően növekszik az elhízás kockázata.

“Úgy gondoljuk, hogy az alvás a test azon funkciója, amely megkísérli megtakarítani az energiát olyan környezetben, ahol az energiaszint lecsökken. Eredményeink azt sugallják, hogy ha egy nap böjtölne, meg lehetne jósolni, hogy álmos lesz este, mert az energiája az evéshiánytól kevesebb”- mondta David Raizen, MD, PhD, a tanulmány társszerzője, a neurológia egyetemi docense, valamint a Penn-i krónikabiológiai és alvási intézet tagja. Raizen hangsúlyozta, hogy bár ezek a férgekben talált eredmények nem közvetlenül közvetítik ugyanezt az emberekre, a „c. elegans” nevű talajféreg meglepően jó modellt kínál az emlősök álmosságának tanulmányozására. Mint minden más idegrendszerrel rendelkező állatnak, nekik aludniuk is kell. Azonban az emberekkel ellentétben, akiknek komplex idegi áramköre van amit nehéz tanulmányozni, a c. elegansnak csak 302 idegsejtje van – amelyek közül a tudósok egyértelműen tudják, hogy melyik az alvásszabályozó.

Az emberekben az akut alvászavar megnövekedett étvágyat és inzulinrezisztenciát okozhat, és azok az emberek, akik krónikusan kevesebb, mint hat órát alszanak éjszakánként, valószínűleg elhízottak és cukorbetegek. Ezenkívül kimutatták, hogy az emberekben, patkányokban, legyekben és férgekben az éhezés befolyásolja az alvást, jelezve, hogy ezt legalább részben a tápanyagok rendelkezésre állása szabályozza. Az alvás és az étkezés együttes működésének módjai azonban továbbra sem tisztázottak. “Meg akartuk tudni, hogy valójában mi az alvás? Hogy a kevés alvás és más krónikus állapotok, mint például a cukorbetegség, kapcsolatban állnak-e, de ez még egyelőre csak kísérlet.


hunprobalazs