Az eltevés előnyei

A legtöbb ember manapság csak a nagyszülőktől szerzi be a frissen eltett zöldségeket és gyümölcsöket. Ez azért van így, mert az idősebb nemzedék azt szokta meg, hogy nem állnak folyton rendelkezésükre az olyan üzletek, ahol az év bármelyik szakában beszerezhet mindent, hanem nekik kell gondoskodniuk arról, hogy hozzájuthassanak a kívánt ételekhez. Ma már azért nem olyan nagy „divat” az eltevés, mert a hipermarketekben szinte minden megtalálható az év bármely szakában.

Az eltevés azokban sokkal jobban megérné, mind anyagilag, mind pedig egészségügyileg. Azok a gyümölcsök és zöldségek ugyanis, amelyek nem szezonálisak, nagyrészt annyira sok tartósítót és egyéb káros anyagokat tartalmaznak (amelyeket azért fújnak rájuk, hogy megőrizzék a frissességüket – vagy csak a frissességük látszatát), hogy sokkal károsabbak az egészségre, mint amennyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az ízük pedig szintén kevésbé intenzív, így nagyrészt csak főzésre alkalmasak. Hogyha valaki nyersen fogyasztja őket, akkor a legtöbb esetben csalódik. Azonban mindezt meg lehet előzni egy kis előrelátással. Hogyha valaki az eltevés mellett dönt, akkor biztosan nem fog majd csalódni.

Természetesen az emberek nem mindig szánnak időt az ilyen munkálatok elvégzésére, és sokszor inkább a kényelmesebb megoldást választják. A kényelmes megoldás pedig nem mindig a jobb megoldás, főleg, hogyha az előbbi példákból indulunk ki. Hogyha azonban valaki mégiscsak ráveszi magát, hogy ilyen tevékenységeket folytasson, akkor biztosan észlelni fogja annak az előnyeit is. A hideg hónapokban olyan egészséges és ízben gazdag falatokhoz jut majd, amelyeket nem vásárolhatna meg az üzletekből. A legfontosabb azonban itt is az a dolog, hogy szezonális alapanyagokból dolgozzunk.


hunprobalazs