Az emberek és a majmok hasonló gondolkodási mintákat mutatnak

Lehet, hogy az emberek és a majmok nem ugyanazt a nyelvet beszélik, de gondolkodásmódunk sokban hasonlít – mutatta ki az UC Berkeley, a Harvard Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem új kutatása.

“Adataink arra utalnak, hogy elegendő kiképzéssel a majmok megtanulhatják egy rekurzív folyamat ábrázolását, ami azt jelenti, hogy ez a képesség nem lehet olyan egyedi az embereknél, mint arról általában vélekednek” – mondta Sam Cheyette, a Piantadosi laboratóriumi hallgatója és a tanulmány társszerzője. A kifejezésekben szereplő rekurzív kifejezések döntő jelentőségűek az emberi nyelv szintaxisa és szemantikája szempontjából. A kutatók 10 amerikai felnőtt, 50 óvodáskorú, és három hím makákó majom rekurzív képességeit tesztelték. Először az összes résztvevőt kiképezték a szimbólumok különböző sorozatainak memorizálására egy meghatározott sorrendben.

Olyan szekvenciákat tanultak be, mint a {()} vagy a {[]}, amelyek hasonlóak néhány nyelvi beágyazott struktúrához. Az egyesült államokbeli résztvevők és a majmok nagyméretű érintőképernyős monitort használtak a sorozatok memorizálására. Egy sípoló hangot hallottak, ha a megfelelő helyen van egy szimbólum, egy zümmögőt, ha rosszul választottak, és egy hangjelzést, ha az egész sorozat helyes volt. A majmok harapnivalókat vagy gyümölcslevet kaptak pozitív visszajelzésként. Eközben más résztvevőket, akik kevésbé vannak hozzászokva a számítógépek használatához, papír indexkártyákkal tesztelték és szóbeli visszajelzést kaptak. Ezután az összes résztvevőt felkérték, hogy helyezze el a megfelelő sorrendben négy képet a különböző csoportokból, véletlenszerű sorrendben a képernyőn. “Ezek az eredmények alátámasztják a közelmúltbeli megállapításokat, amelyek szerint a majmok megtanulhatnak másfajta szerkezeteket az emberi nyelvtanban” – mondta Piantadosi.