Az emberekhez hasonlóan, a fehér delfinek is barátkoznak

Egy úttörő tanulmány molekuláris genetikai technikákat és terepi tanulmányokat használva összegyűjtötte a több évtizedes kutatásokat a beluga (Delphinapterus leucas) összetett kapcsolataival kapcsolatban, amely 10 sarkvidéki térséget foglal magában Alaszkától Kanadáig és Oroszországtól Norvégiáig.

Ezeknek a rendkívül érdekes fehér delfineknek a viselkedése, beleértve a kifinomult vokális repertoárokat, arra utal, hogy ez a tengeri emlős komplex társadalmakban él. Mint a gyilkos bálnák (Orcinus orca) és az afrikai elefántok (Loxodonta Africana), úgy gondolták, hogy a fehér delfinek társadalmi kötelékeket képeznek a nőstényekkel. Ezt a hipotézist azonban formálisan nem tesztelték. “A gyilkosbálnákkal ellentétben, és néhány emberi társadalomhoz hasonlóan, a belugák, vagy fehér delfinek kölcsönhatásba lépnek egymással, és kapcsolatban állnak a közeli rokonokkal. Az élőhelyek sokféleségében, mind a vándorló, mind a lakónépesség körében mindenféle közösségeket képeznek, és ezek a közösségek több száz és esetleg több ezer másik delfint magukba foglalnak.

“Lehet, hogy fejlett vokális kommunikációjuk lehetővé teszi számukra, hogy rendszeres akusztikus kapcsolatban maradjanak közeli hozzátartozóikkal akkor is, ha nem társulnak egymáshoz.” “A fehér delfinek széles körű csoportosítási mintázatot mutatnak, kettőtől 10-ig terjedő kis csoportoktól egészen a 2000-es vagy annál nagyobb nagyállományig, a látszólag egynemű és korosztályfüggő csoportoktól a vegyes korú és vegyes nemű csoportokig, valamint a rövid társulásoktól a többéves kapcsolatokig “- mondják a kutatók. “Ez a variáció egy hasadó-fúziós társadalomra utal, ahol a csoport összetétele és mérete kontextusspecifikus, de tükrözhet egy szigorúbb többszintű társadalmat is, amely stabil társadalmi egységekből áll, amelyek rendszeresen összegyűlnek és elkülönülnek. A rokonság szerepe ezekben a csoportokban nagyrészt ismeretlen volt. “


hunprobalazs