Az energiaforrások felhasználásáról

Az Európai Energia Charta-t aláírta, 43 európai állammal együtt Magyarország is, 1991-ben, amely az európai politikai energiabiztosítás politikai keretét alkotja.

[adsense_id=”1″]

Mindez kiterjed az energiatermelésre, a gazdasági kérdésekre, a kereskedelemre, de valójában az egész energetikai kérdéskörre, és az energiaelőállítás és felhasználás illetve a környezetvédelem területére is, így közvetve, és közvetlenül is megnyílt az út a napelemek és napkollektorok, nap, szél és egyéb erőművek felé.

Napkollektor

Napkollektor

Ebben  rögzítették a tiszta technológiák terjesztését is, az alternatív energiaforrások beépítéshetőségének mértékét. A fosszilis energiahordozók, amelyek amúgy is nagyon drágának mondhatóak, az egyik legfőbb oka ez, az ipari energiaellátás kevésbé hatékony ebben a formában, azaz drága, és nem kifizetődő. Éppen ezért is számba kell venni, minden olyan lehetőséget, amely a fent említett normákkal kapcsolatban és összhangban kellőképpen hatékony ahhoz, hogy az ipar energiaszükségletét fedezzék.

Az alternatív energiaforrások ma már háttérterülettel rendelkeznek ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen mértékben kiépíthetőek, azaz egy egész napenergia hasznosító üzem, vagy telep bármekkora méretben létrehozható. Tehát egészen a háztartásoktól, ahol a napelemeket és napkollektor a használatos,  a viszonylag nagyobb létesítményekig, mint például gyárak, az alternatív energiaforrások már alkalmazhatóak, amire ma már több példát is láthatunk.


hunprobalazs