Az idős emberek jobban képesek ellenállni a napi kísértéseknek

A Duke és a Vanderbilti Egyetem pszichológusainak új tanulmánya megállapítja, hogy az idős emberek általában érzelmileg stabilabbak és jobban képesek ellenállni a mindennapi élet kísértéseinek.

“Bizonyíték van arra, hogy az érzelmi egészség és a szabályozás az életkorral javul” – mondta Daisy Burr, a Duke PhD hallgatója, aki a tanulmányt vezette Gregory Samanez-Larkinnel, a pszichológia és az idegtudomány tanszékén. Munkájuk március 23-án jelent meg az Emotion folyóiratban. A kutatók azt keresték, hogy hogyan változhatnak az emberek öregedésével a pozitív vagy negatív érzések, valamint a kísértésekkel szembeni ellenállás képessége. Azt találták, hogy az idősebb emberek a tanulmányban stabilabbak és “érzelmük kevésbé ingatag” – mondta Samanez-Larkin. Az életkor, mint kiderült, erőteljesebben megjósolja a kísértésnek való ellenállás képességét, mint az érzelmi állapot. Samenez-Larkin elmondta, hogy az emberek célja az életkorral változik.

Az idősebb ember jobban orientálódhat a jelen felé és “mindennap megpróbálja maximalizálni a jólétet. A lehető legnagyobb mértékben jól érzi magát.” A kutatók szerint az eredményeik jobban tükrözik a valós körülményeket, mivel a résztvevőket a saját otthonukban vizsgálták meg, ahelyett, hogy laboratóriumi környezetben reagáltak volna a jelzésekre. Burr hozzátette, hogy az idősebb emberek jobban szabályozzák érzelmi állapotukat, ha engedik, hogy azt csinálják, amit csak akarnak. Végül Burr elemzése sáron rájött, hogy a negatív hatásoktól szenvedő emberek jobban ellenállnak a vágyaknak. A tanulmány fiatalabb résztvevői, akik sokkal jobban elégedettek az életükkel, jobban képesek voltak ellenállni a vágyaknak. Az idősebb felnőttek azonban jobban ellenálltak a kísértésnek, életük elégedettségétől függetlenül.


hunprobalazs