Az idősebb emberek emlékei

Még az egészséges emberek esetében is, a romló emlékezet az öregedés várható része, ám ez nem elkerülhetetlen. „Egyes egyének memóriafunkciója figyelemreméltóan fennmarad a késői felnőttkorban, míg mások esetében az emlékezet jelentős romlása tapasztalható.

E különbségek tanulmányozása kritikus jelentőségű az agy öregedésének komplexitásának megértése szempontjából, ideértve az ellenálló képesség és a hosszú élettartam elősegítését” – mondta Alexandra Trelle, posztdoktori kutató munkatárs a Stanfordi Egyetemen. A jelenlegi vizsgálat az egész agy aktivitását nagy felbontásban mérte, és az elemzések nemcsak az aktivitás nagyságára, hanem az agyi aktivitás mintáiban található memóriainformációkra is összpontosítottak. Izgalmas, hogy alapvető tudományos eszközeink vannak, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy tanúi lehessünk az emlékeknek az egyéni gondolkodásban való lejátszásának, és ezen neurális folyamatokra támaszkodva elmagyarázzuk, hogy egyes idősebb felnőttek miért emlékeznek jobban, mint mások.

A kísérletben 100 résztvevőnek (60 és 82 év között) szkennelték az agyát, amikor a szavakat híres emberek és helyek képeivel párosítva tanulmányozták. Ezután egy beolvasott memória teszt során felszólították őket a látott szavakra, és kérték, hogy idézzék fel az ahhoz kapcsolódó képet. A memória teszt célja az volt, hogy felméri az ember képességét arra, hogy megjegyezze az esemény egyes elemei közötti speciális asszociációkat – ez a memória olyan formája, amelyet az idősödés gyakran aránytalanul nagy mértékben befolyásol. Meglepő, hogy képesek voltak megismételni ezt a pillanatnyi kapcsolatot a hippokampuszos aktivitás, a kéregben történő újbóli lejátszás és az emlékezet visszahívása között, amelyet korábban csak egészséges fiatalabb felnőtteknél figyeltek meg.


hunprobalazs