Az illóolajok pozitív hatásai

Az illóolajok használata nem új keletű dolog, és számos jótékony hatásuk van. Rengeteg típusú, aromájú illóolaj vásárolható meg a boltokban, mint például a zsálya, levendula, szegfűszeg, fahéj, rózsa stb.

Az illóolajok használata az ókori civilizációk koráig, egészen az i.e. 3. évezredig nyúlik vissza, amikor a szépségápolás mellett, az illóolajokat gyógyító, óvó tulajdonságaik miatt, illetve a magasabb rendű spirituális lényekkel való közvetlen kapcsolatkeresésre is használták. Az egyiptomi népeknél, a temetkezés során is használták, a múmiák fennmaradása bizonyítja a növényi olajok védő és konzerváló erejét. A keleti kultúrában is használták, a kínaiak már i.e. 2000 körül illóolajokat használtak a masszázshoz, az akkupunktúrához, inhalálásra és fürdéshez is. Az 1900-as évek elején újra népszerűvé váltak és többféle terápiás kezeléseknél használták őket. Napjainkban az emberek az aromaterápia kapcsán azonnal az illóolajokra gondolnak, hiszen a terápia legdirektebb formája az illóolajok belégzése.

Az aromaterápiával foglalkozó személyek állítják, hogy az illóolajok pszichésen és fizikailag is hatnak az emberre. A tudatra való hatása azonnal érezhető, gyakran vált ki emlékeket, juttat eszünkbe élményeket. Nyugtató hatása van és segít a közérzetünk, hangulatunk javításában is. Fizikailag segítenek az immun-, az idegrendszeri és a keringési panaszok stimulálásában. A stressz és a stressz okozta betegségek kezelésében. Az aromaterápiánál használt illóolajok bejuthatnak a testbe inhalálás során, vagy akár a bőrön keresztül is. A masszás vagy a fürdő alatt az illóolajok molekulái felszívódnak a bőrön keresztül és feloldódnak a zsírszövetekben, testnedvekben. Így a keringés során eljutnak a véráramba és méregtelenítenek, regenerálnak. Az illóolajokat használhatjuk illatosítóként, párologtatóként is.


hunprobalazs