Az immunsejtek felfedezése javíthatja a hepatitis B elleni küzdelmet

A Westmead Orvosi Kutatóintézet (WIMR) kutatói most először fedezték fel és írták le az emberi sejtek új és egyedi részhalmazát, amelyek részt vesznek a hepatitis B (HBV) fertőzés elleni immunválaszban. A felfedezés elősegítheti a HBV új kezelésének kidolgozását.

Jelenleg a HBV-oltás immunológiai memória révén védi a későbbi fertőzésektől – a vakcina „kiképezi” az immunrendszert a patogének kiküszöbölésére, amikor a test a vírusnak van kitéve. Az immunológiai memóriáról évek óta úgy gondolták, hogy a B- és a T-immunsejtválaszok vezetik. Az egereken elvégzett legújabb tanulmányok arra utaltak, hogy a természetes gyilkos (NK) sejtek „emlékeznek” a vírusfertőzésekre is, ám továbbra sem ismert, hogy ez vonatkozik-e az emberi vírusfertőzésekre. A WIMR kutatói megvizsgálták az NK sejteket olyan emberekben, akiket HBV-vel vakcináztak vagy fertőztek, és összehasonlították őket azokkal, akik nem voltak kitéve a vírusnak. A HBV vírus a májat támadja meg. Bár egyes HBV-fertőzött egyének eliminálhatják a vírust a testükből, másoknak, különösen azok esetében, akik gyermekkorban fertőzöttek, krónikus fertőzések alakulhatnak ki.

“A vakcinák létfontosságúak a HBV terjedésének megakadályozásában” – mondta Ahlenstiel professzor. “Ugyanakkor nem mindenki, aki oltást kap ugyanolyan szintű védelmet élvez”. A vakcinázottak egy része – körülbelül öt százalékuk – nem fog immunitással rendelkezni a HBV ellen. Ez azt jelenti, hogy továbbra is kialakulhatnak a fertőzések, ideértve a krónikus fertőzést is. “Megfelelő kezelés nélkül a krónikus HBV súlyos szövődményekhez vezethet, beleértve a májrákot, valamint a krónikus májelégtelenséggel járó májcirrózist. Alapvető fontosságú, hogy megelőzzük az ilyen fertőzéseket, amennyire csak lehetséges. “Reméljük, hogy felfedezésünk révén kihasználhatjuk az mNK-k vírusellenes tulajdonságait új kezelések kifejlesztésére és az oltások tökéletesítésére, hogy mindenki védelem alatt álljon a vírus ellen.”


hunprobalazs