Az ínybetegségek váratlan veszélyei

Az ínybetegség gyakori és kellemetlen, de egyre több bizonyíték szerint ez is szerepet játszhat a látszólag független egészségügyi problémák meglepő sorában. A fogak tisztítása még fontosabb lehet, mint gondolta. A plakk – a baktériumokat tartalmazó ragacsos anyag – a fogakra épül és nem távolodik el, a baktériumok irritálhatják az ínyeket. Az íny ekkor megduzzadhat, fáj, vagy fertőzhet és ezt ínygyulladásnak nevezik.

Általában az ínybetegség kezelhető vagy megelőzhető egy jó orális egészségügyi rendszer fenntartásával. Azonban, ha ez a rendszer feledésbe merül, az periodontitist okozhat, amely gyengíti a fogak támasztó szerkezetét. A Betegségellenőrzési Központ szerint az Egyesült Államokban a felnőttek közel fele valamilyen mértékű ínybetegséggel rendelkezik. A periodontális megbetegedések mögötti mechanizmusok viszonylag jól megérthetőek, és az újabb kutatások azt mutatják, hogy ez az egészségügyi probléma szerepet játszhat számos egyéb állapot kialakulásában, beleértve az Alzheimer-kórt, a rákot és a légzőszervi betegségeket.

Néhány tanulmány azonban kapcsolatot talált a periodontális betegség és a fogak elvesztése és a kognitív funkció között. Az egyik tanulmány a kognitív teljesítményt tekintve 597 férfit követett, 32 éves korig. A szerzők megállapítják: “Az idősebb férfiak kognitív hanyatlásának kockázata növekszik a fogak elvesztése következtében. A periódusos megbetegedések és a fogszuvasodás is a fogak elvesztésének fő okait jelentik.” A kutatók a periodontális betegséget az agyban a béta-amiloid fokozott felhalmozódásával is összekapcsolták, ami az Alzheimer-kór neurológiai jellegzetessége. A jövőben a tudósok remélik, hogy a gingipain enzimek megcélzása segíthet megakadályozni a neurodegenerációt néhány Alzheimer-kórban szenvedő embernél.


hunprobalazs