Az óceánok legnagyobb állatai

Nem véletlen, hogy a Föld a világűrből nézve kéknek tűnik, hiszen bolygónk 70 százalékát óceánok borítják. Az óceánok mintegy 370 millió négyzetkilométernyi felületen vannak jelen, összvíztartalmuk pedig körülbelül 1,4 billió köbkilométer. Élőviláguk elképesztően sokszínű, az óceán ugyanis a szabad szemmel alig látható planktonoktól kezdve egészen az óriás bálnáig megszámlálhatatlan élőlénynek ad otthont. Most pedig lássuk, melyek a leghatalmasabbak ezek közül.

Az óceánok egyik legimpozánsabb állata kétségkívül a kék bálna. E vízi emlős nem véletlenül kapta az óriás bálna megnevezést, súlya ugyanis akár a 180 tonnát is meghaladhatja, hossza pedig a 30 métert is elérheti, így a kék bálna a valaha élt legnagyobb állatnak minősül. Alapvetően három fajtáját különböztetjük meg: a musculust, az intermediát, illetve a brevicaudát. Ezek a kékesszürke, karcsú testalkatú állatok egyébként a cetek rendjébe tartoznak. A nagy bálnamészárlások előtt, valamikor a 20. század elején még a Föld összes óceánja tele volt óriásbálnával, azonban ez a vízi emlős néhány évtized alatt kis híján kipusztult.

Az óriáspolip az óceánok másik méretes lakója. Ennek a fejlábúnak összesen nyolc karja van, melyek egyenként akár 7-8 méteresek is lehetnek. Az óriáspolip testtömege is igencsak szignifikáns, egy-egy példány akár a 70 kilót is nyomhat. Magányos állat, amelynek elsődleges élőhelye a Csendes-óceán. Az óriáspolipnak három szíve van, ennek ellenére mégsem tartozik a legerősebb élőlények közé. Álkapcsuk azonban kiemelkedően erős, akár egy rák páncéljának feltörésére is alkalmas, ami jól is jön, hiszen az óriáspolip rákokkal, puhatestűekkel és halakkal táplálkozik. A tudósok megfigyelték, hogy a legnagyobb példányok a mélyebb vizeket részesítik előnyben élőhely szempontjából.


hunprobalazs