Az olasz tanácsadó cégek díjszabása

Federico Butera, az ASSOCONSULT tanácsadója szerint az olasz vezetési tanácsadó cégek díjszabása elmarad a más európai országban tevékenykedő multinacionális vállalatokétól. A Newton Management Innovation felmérése alapján 2002-ben Olaszország a 6. helyen állt a svájci, brit, belga, német és francia tanácsadók mögött.

[adsense_id=”1″]

A fizetés általában napidíjban van meghatározva a projektekben résztvevő minden egyes tanácsadó részére. Az un. sikerdíjazás, amely abban az esetben kerül kiutalásra, ha a munka sikeresen végződik, nem elterjedt Olaszországban. De vannak más díjszabási módok is, ahogy Giorgio Rossi Cairo, a Value Partners ügyvezető igazgatója említi: „ A mi díjaink figyelembe veszik az általunk felhasznált erőforrásokat és azt, hogy az ügyfél számára a projekt mekkora értéket képvisel: ez alapján egy 5 fős team 130-200 ezer euro között kereshet egy hónapban.” (A Value Partnersnek 210 tanácsadója és 42 millió eurós bevétele van) A Boston Consulting Group (100 fő) elnökhelyettese Nicola Pianon a következőket állítja: „A mi tarifáink projektekre szabottak nem napidíjak.

Nem vagyunk a sikerdíjazás pártján sem, mert egyrészt nehéz megállapítani rövid időn belül, hogy mi tekinthető pontosan a tanácsadás érdemének, másrészt pedig az ügyfél cégek sem kedvelik.”A Bain&Company (360 fő) és a Deloitte Consulting (490 fő, 77 millió bevétel) az amerikai módszert követik. „A mi tanácsadóink – mondja Gianfilippo Cuneo, a Bain igazgatója – 1300 és 3600 euro között keresnek naponta, attól függően, hogy szenior vagy projekt menedzserek, és ezen kívül az esetek 30%-ban sikerdíjat is megállapítunk.”  Lo Bianco a Deloitte ügyvezetője szerint: „ A mi napi tarifáink megfelelnek az európai átlagnak és a sikerdíjazás folyamatosan nő, mára már eléri az esetek 40%-át.”


hunprobalazs