Az olasz vezetési tanácsadási piac helyzete Európában

A FEACO 2002-es adatai alapján a FEACO tagsággal rendelkező európai országok vezetési tanácsadási piacának összes forgalma 47,5 milliárd euró volt évente. A piac 11,5%-kal nőtt 2001-ben, azonban 2002-ben 2%-os csökkenés volt tapasztalható. 2003-ra kismértékű növekedés várható.

A bevételek legjelentősebb részét 2002-ben az IT tanácsadás és a vállalatok működésével foglalkozó tanácsadás adta (28%-28%), de az IT tanácsadás jelentősége folyamatosan csökken, a vállalatok működésével foglalkozó tanácsadás jelentősége pedig nő. Így várhatóan a következő években ez a tanácsadási forma fogja a bevételek legnagyobb részét alkotni. A startégiai tanácsadás jelentősége 20%-ra esett, míg az outsourcing tanácsadás részaránya folyamatosan nő, jelenleg 15% a részesedése.

A FEACO 2001-es adatai alapján az európai vezetési tanácsadási piacból – a FEACO tagországokat figyelembe véve – Olaszország 4,5%-kal részesedik. Ezzel az olasz piac a hatodik legjelentősebb Európában. Ez erőteljes visszaesésnek számít, mert 1998-ban még a harmadik legjelentősebb volt 9,1%-os részesedéssel Németország és Nagy Britannia mögött, megelőzve Franciaországot. 2001-ben azonban már Franciaország, Hollandia és Spanyolország is megelőzte. Ennek nem az olasz piac szűkülése az oka, hanem az, hogy a többi ország tanácsadási piaca jobban fejlődött.

A tendencia látható a német és brit előny csökkenésével is (Németország 1998-ban még 38,6%-os részesedést tudhatott magáénak). Érdekes megjegyezni, hogy a magyar piac részesedése 2001-ben 0,5%, míg 1998-ban 0,6% volt, így a magyar piac sokkal jelentősebben fejlődött mint az olasz, hiszen alig csökkent a részesedése, míg az olasz piac részesedése megfeleződött. Ha a tendenciát továbbvetítjük 2003-ig, és azt is figyelembe vesszük, hogy Olaszország népessége 58 millió fő, mely Magyarország népességének majdnem 6-szorosa, akkor nem állíthatjuk azt, hogy az olasz tanácsadási piac fejlettebb lenne a magyarnál.


hunprobalazs