Az őskori hiénák és az emberek közös migrációs mintázatokkal rendelkeznek

Az őskori emberek először körülbelül 2 millió évvel ezelőtt távoztak Afrikából. A kutatóközösség egy ideje tisztában van ezzel. Az új kutatások rámutattak, hogy a hiénák nyilvánvalóan ugyanezt csinálták.

Kétféle hiénáról korábban úgy gondolták, hogy szorosan kapcsolódó evolúciós vonalat alkotnak. A 15 évvel ezelőtt publikált DNS-elemzések azt mutatták, hogy a hiéna két típusa genetikailag keveredik. Ma azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően a kutatók sokkal több genetikai adatot tudtak beszerezni, és megmutatták, hogy ez a genetikai összekeverés korlátozott. Az új tanulmány tehát ősi szétválasztást derít fel. Az eredmények jól illusztrálják a paleogenomelemzések erejét. A hiénák kapcsolatát nem lehetett morfológiai vagy rövid mitokondriális DNS-szekvencia-adatokkal megoldani, és évtizedek óta valójában ellentmondásosan tárgyaltak ezekről – mondta Michael Hofreiter a Potsdami Egyetem professzora.

Míg az őskori hiénák bizonyos hasonlóságokat mutatnak az emberekkel a kontinentális vándorlási mintázatokban, a kutatók arra is jeleket találtak, hogy a Homo sapiens faj modern emberei káros hatással voltak a hiénákra. “Úgy tűnik, hogy a foltos hiéna történeti populációszáma negatívan korrelál az emberekével” – mondta Rasmus Heller, a koppenhágai egyetem biológiai tanszékének adjunktusa. Ezenkívül elmagyarázza, hogy az emberek úgy gondolják, hogy szerepet játszottak a hiénák kihalásában az utolsó jégkorszak végén. Ez azt jelenti, hogy az emberek és a hiénák közötti együttélés megváltozhatott viszonylag jóindulatúról károsra, az emberek fejlettebbé válásakor. A kutatók azt állítják, hogy tanulmányuk új aspektusokat derített fel az őskorral kapcsolatban, pontosabban az emberek és a hiénák két csoportjával kapcsolatban.


hunprobalazs