Az őszi faleveleket is fel lehet használni

Az őszi időjárás által egyre több falevél hever a kertünkben, a házunk előtt, alig győzzük össze seperni. A legtöbb falevél a legtöbb udvarban természetesen a szemétben végzi, vagy elégetik azt, ám érdemes  tudni, hogy léteznek egyéb, praktikus felhasználásai módjai is a lehullott leveleknek.

[adsense_id=”1″]

Ha szereted mutatós kertet, akkor alakíts kis utakat a kertben. Ez a legegyszerűbb módja a levelek felhasználásának. Nincs más dolgod, mint apró kővel megszórni az általad elképzelt nyomvonalat, vagy deszkákat is elhelyezhetsz, és máris kész az út, ami mesés, színes levelekkel van övezve. Persze nem hosszú távú megoldásról van szó, de mindenképp kreatív.

A falevelek által készíthetsz talajtakarót. A száraz levelek ugyanis nagyszerű alapanyagul szolgálnak a szerves talajtakarónak. Az ilyen természetes talajtakaró megakadályozza a gyomosodást a kertben és visszatartja a nedvességet, lebomlás után pedig jelentősen javítja a talaj minőségét. Fontos, hogy a leveleket fel kell apróznod, mivel a nagyobb csomók, a nagyobb levelek elzárhatják a víz útját. Arra is érdemes figyelni, hogy a takaró vastagsága ne haladja meg a néhány centimétert, mivel így jobban tud lélegezni a talaj.

A falevelek gazdagítják a komposztot. Ha már különben is tekintélyes mennyiségű komposzttal rendelkezel, akkor azt száraz levelek hozzáadásával még tovább gazdagíthatod. A leveleket a komposzthoz keverés előtt persze ajánlott felaprózni, ugyanis a teljes nagyságú levelek nehezebben bomlanak le, hátráltatják a folyamatot.

A leveleket keverd össze földdel. Ha a virágoskert földjét összekevered falevelekkel, akkor azok lebomláskor szerves anyaggal és tápanyagokkal gazdagítják majd a talajt. A száraz levelek nitrogént termelnek, a szakemberek mégis azt javasolják, hogy a levelekhez adjunk még műtrágyát is, segítve így egy kicsit a lebomlási folyamatot.


hunprobalazs