Az ösztrogén melléktermékei előre jelezhetik a mellrákot

Az új kutatások összefüggést mutatnak az ösztrogén metabolitok két típusa és az emlőrákkal rendelkező nők körében bekövetkező halálozási kockázat aránya között. Az új kutatások újabb tényezőt adnak, amely az emlőrák diagnózisát követően előre jelezheti a személy kilátásait. Az Egyesült Államokban 8 nőből 1 tapasztal élete során invazív mellrákot.

Az Országos Rákkutató Intézet szerint 2018-ban 266 120 nőnél diagnosztizáltak mellrákot, és ennek eredményeként közel 41 000 nő halt meg. Átlagosan az emlőrákos személy 5 éves kilátása közel 90 százalék. Különböző tényezők befolyásolják a kilátást, beleértve a daganat stádiumát, az egyén életkorát és általános egészségi állapotát, valamint a rákos sejtekben jelenlévő hormonreceptorokat. Az új kutatások most egy másik tényezőre utalnak, amely befolyásolhatják az emlőrák diagnózisát követő túlélést. Az ösztrogén hormon melléktermékei segíthetnek megjósolni az ember kilátásait, az amerikai Rákkutató Egyesület éves találkozóján bemutatott kutató kutatók szerint,

A kutatók a mellrákos nők csoportjának vizeletmintáit használták két ösztrogén melléktermék szintjének mérésére: 2-hidroxi-észter, és 16-alfa-hidroxi-észter. Az előbbit „jó” melléktermékként ismerjük, mivel a korábbi vizsgálatok azt találták, hogy a daganatok elleni védettséget növeli. Másrészt az utóbbi metabolit “rossz” melléktermék, mivel DNS-károsodást okoz és elősegíti a tumor növekedését. A kutatók felfedezték, hogy ha a 2-OHE szintje nagyobb, mint a 1,8-szorosa a 16-alfa-OHE-nek, vagy azzal egyenlő, a kapcsolódó kockázatok kockázata 26% -kal alacsonyabb volt. “Úgy tűnik, hogy eredményeink azt mutatják, hogy az ösztrogén metabolitok viszonylagos egyensúlya az emlőrák prognózisát jelzi előre, függetlenül attól, hogy egy nő testében milyen ösztrogénszintet feltételeznek.”


hunprobalazs