Az óvodaválasztás rejtelmei

Az édesanyát gyerekéhez szoros kötelék fűzi, mivel kilenc hónapig hordta a szíve alatt, azután pedig minden percet együtt töltenek. Mire a gyerek életkorának ahhoz a szakaszához ér, hogy óvodába írassák, édesapjához is szorosan kötődni fog, ezért olyan nehéz mindkét szülőnek az elválás.

A szülők gyereküknek a legjobbakat szeretnék, így jól meggondolják, hogy hol, és kivel töltse picinyük a nap nagy részét. Az óvodaválasztás rémálmot jelent sokak számára, de legfőképp az édesanyáknak. A legnagyobb, és egyben a legnehezebb feladatot az óvónő kiválasztása jelenti. Lehet az óvoda modern, tágas, rengeteg játékkal felszerelt, ha az óvónő nem alakít ki a gyerekekkel szoros kapcsolatot. Az óvónő és gyerek közötti kapcsolat nagyon fontos, mert anélkül a gyerek, csak fizikailag lesz jelen a tevékenységek során, és kárba vész az óvónő egész évi tevékenykedése. Fontos, hogy a szülők megfigyeljék, hogy a kijelölt óvodába, a hangsúly a szabad játékon van, mivel a gyermek az ilyen jellegű tevékenység során fejlődik.

A szülők, olyan óvónőt kell válasszanak, amelyik biztosítja gyermekük számára a nyugodt légkört, hogy ott felszabadultan, tudjon játszani. Az óvónő legfontosabb tulajdonsága, hogy azonosulni tud a gyermekekkel, ehhez szükséges, hogy mimikával, gesztussal, hangszínnel, és hangsúllyal rendelkezzen. Az óvoda a gyermek számára szeretet, gondoskodó bánásmódot és játékközpontúságot kell biztosítson. Ajánlott, hogy a szülők megfigyeljék az óvónőben, a fentebb említett tulajdonságokat. Ezt a megfigyelést elvégezhetik a nyílt napon, vagy az óvónő fogadó órája során. Ne siesse el az óvodaválasztást, mivel az óvodai nevelés, fontos szerepet tölt be gyermeke életében, és befolyásolja az iskolai éveket is. Alaposan vegye fontolóra a lehetőségeket!


hunprobalazs