Az ugrás szabadsága

Mindenki hallott már a bungee jumpingról, magyarul kötélugrásról. Nyugodtan nevezhetjük az őrültek sportjának is. Lényege, hogy a delikvens egy magas pontról, legtöbbször daruból, és általában folyó felett kiugrik a testére, vagy bokájára erősített gumikötél segítségével. Maga a szabadesés fél percig tart, a végén a kötél megfeszül és visszarántja az embert.

[adsense_id=”1″]

Eredete több száz évre vezethető vissza.  Vanuatu szigetén a bennszülöttek úgy bizonyították férfiasságukat, hogy a bokájukra erősített indák segítségével a mélybe vetették magukat, egy magas bambuszépítményről.

Manapság azonban szó sincs ilyen beavatási szertartásokról. Az ugrani vágyók a pár másodpercig tartó euforikus élmény miatt űzik ezt a különleges sportot. Sokak szerint, olyan, mint a drog. Ha egyszer kipróbálja az ember, utána nem tudja abbahagyni.

Többféle ugrásvariáció létezik. Ugorhatunk párban, háttal vagy akár vízbe. Létezik homokzsákos variáció is. Ez úgy néz ki, hogy ugráskor, egy nehéz súlyt tartunk magunknál, és amikor a kötél megfeszül, elengedjük, ennek eredménye, hogy sokkal magasabbra fogunk repülni, mint ahonnan indultunk.

Minden ugrás szigorú biztonsági körülmények között zajlik és a szervezők mindent megtesznek, hogy semmi se árnyékolja be ezeket a remek pillanatokat. Csak nagyon ritkán fordul elő baleset, amit emberi mulasztás okoz. Léteznek bungee-trénerek is, akik felkészítenek minket és érdemes az ő tanácsukat meghallgatni egy- egy ugrás előtt.

Vigyázz! Kész! Ugorj!


hunprobalazs