Az új alvásmód megerősíti az agy képességét az emlékek megtartására

A Tel Avivi Egyetem (TAU) és a Weizmann Tudományos Intézet kutatói által készített új közös tanulmány innovatív módszert adott az agy memóriafolyamatainak alvás közbeni megtartására. A módszer az egyik orrlyukba bejuttatott emlékezetes illatra támaszkodik.

Ez a tanulmány segít a kutatóknak megérteni, hogy az alvás miként segíti a memóriát, és a jövőben segíthet az agyi sérülések utáni memóriaképesség helyreállításában, vagy segíthet poszt-traumás stressz rendellenességgel (PTSD) szenvedő emberek kezelésében, akiknél az emlékezet gyakran kiváltó ok. A kutatók abból a tudásból indultak ki, hogy a személy bal oldalán elhelyezkedő emlékei elsősorban a jobb agyféltekén tárolódnak, és fordítva. A résztvevők rózsaillat közepette arra lettek felkérve, hogy emlékezzenek a szavak helyére a számítógépes képernyő bal vagy jobb oldalán. A résztvevőket ezután megvizsgálták a szó helyének emlékezetéről, majd a laboratóriumban pihentek. Mivel a résztvevők szomorúak voltak, a rózsa illat ismét jelen volt, de ezúttal csak egy orrlyukban.

Ezzel az “egyoldalú” szaglással a kutatók képesek voltak újra aktiválni és fellendíteni az egyedi agyféltekén tárolt emlékeket. A csapat az EEG-vel alvás közben is rögzítette az agy elektromos aktivitását. Az eredmények azt mutatták, hogy az “egyoldalú” rózsa illat-szaglás különböző alvási hullámokhoz vezetett. Végül, a legfontosabb teszt során az alanyokat felébresztés után felkérték, hogy végezzenek egy második memória tesztet azokról a szavakról, amelyekkel szemben aludtak. “Az alanyok memóriája szignifikánsan jobb volt azoknál a szavaknál, amelyeket a szaglás által érintett oldalon jelentettek ” – mondják a kutatók. A jövőben további kutatásokat szeretnének végezni annak meghatározására, hogy valóban köze van-e a szagoknak az emlékekhez és az alváshoz.


hunprobalazs