Az új gyógyszer megakadályozhatja a petefészekrák kialakulását

Az egereken végzett új kutatások egy olyan vegyületet azonosítanak, amely megakadályozza a petefészekrák kiújulását azáltal, hogy megszünteti a rákos őssejteket, amelyeket a hagyományos kemoterápia hagy maga után. Az új eredmények megváltoztathatják a petefészekrák kezelését. A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint 2018-ban több mint 22 000 új petefészekrák alakult ki az Egyesült Államokban. Ezek közül több mint 14 000 halálhoz vezetett.

A petefészekrák előfordulási gyakorisága különösen magas. A korábbi becslések szerint a petefészekrákban szenvedő nők 70 és 90 százaléka között a diagnózisuk után bizonyos időpontban kiújul a betegség, attól függően, hogy milyen előrehaladott volt a rák. Míg a személy kilátása számos tényezőtől függ, az újabb adatok szerint a petefészekrákban szenvedők alig 50 százaléka 5 évig marad életben. Dr. Buckanovich elmagyarázza, hogy bár a kemoterápia akár 99% -át is elpusztíthatja a petefészek rákos sejtjeinek, a kezelés még mindig nem megfelelő ha az őssejt kezelésére kerülne a sor. “Különösen szeretem a pitypang analógiáját. Amikor a rákot kezeljük, lényegében a gyepet kaszáljuk. De a probléma az, hogy a pitypang mindig visszanő.” –mondja Buckanovich.

A kutató azt is elmagyarázza, hogy 11 őshártyás ráksejt elegendő egy tumor kialakításához. A kutatók ezért megpróbáltak találni egy olyan vegyületet, amely képes felszámolni ezeket az őssejteket. Ehhez a tudósok számos kémiai kísérletet végeztek és mindvégig arra törekedtek, hogy olyan vegyületet találjanak, amely gátolja az ALDHA néven ismert útvonalat. A rákos sejtek erre az útra támaszkodnak, hogy megszabaduljanak azoktól a toxinoktól, amelyeket gyorsan termelnek. “Ezekből a kísérletekből a 673A-t azonosítottuk, amely az ALDH1A család erős inhibitora” – mondja Grimley. Ezután a kutatók kimutatták, hogy ez a gyógyszer hatékonyan megöli a rákos őssejteket a petefészekrák sejtvonalaiban.


hunprobalazs